Smanjenje cijena bilo je kratkoga daha, smanjen uvoz u SAD, kao i smanjena proizvodnja ponovno podigli cijene

Cijene barela nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od tri posto nakon novih potvrda o smanjenju američke proizvodnje, što bi moglo uravnotežiti tržišta opterećena značajnim viškom ponude.

Na londonskom se tržištu cijena barela za isporuke u lipnju stabilizirala na 62,25 dolara. Time je kliznula za 80 centi u odnosu na razinu koju je u ugovorima za isporuke u lipnju bilježila u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta. Bila je ujedno i osjetno viša od 60,35 dolara, koliko je u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta bilježila u ugovorima za isporuke u svibnju. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, kada je dosegnula najvišu cijenu u ovoj godini, od 56,69 dolara. U šestomjesečnom razdoblju do kraja siječnja cijene nafte snažno su pale, pri čemu su u Londonu potonule više od 60 posto. Ove se godine tržište počelo postupno oporavljati, budući da su osjetno niže cijene osjetno zakočile aktivnosti istraživanja i proizvodnje, posebice u Sjedinjenim Državama.”Polako se uviđa da američki proizvodni parni valjak posustaje, barem za sada. Proizvodnja je u SAD-u pala drugi puta u tri tjedna, a rafinerije rade punom parom, povećavajući potražnju””, tumači Virendra Chauhan iz londonskog Energy Aspectsa. “Sada smo izrazito optimistični u pogledu cijena nafte. Aktualni je rast prvenstveno rezultat smanjene proizvodnje u SAD-u. Vidimo da prosjek proizvodnje u četverotjednom razdoblju prvi puta od srpnja 2014. pokazuje pad”, napisali su analitičari Phillips Futuresa u bilješci klijentima.

Analitičari ipak upozoravaju da je tržište još uvijek prekomjerno opskrbljeno. “Cijene u posljednje vrijeme rastu unatoč snažnom povećanju proizvodnje sirove nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ožujku, koja će se vjerojatno nastaviti i u travnju”, objavili su iz ANZ Banka. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 57,01 dolar, što znači da je porasla 1,10 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.