Cijene barela nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte neočekivanim padom zaliha u SAD-u koji je prigušio zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe, potisnuvši u drugi plan i prognoze o slabijoj potražnji iz Azije na kraju godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom bila u plusu 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,43 dolara. Ugovori za isporuke u listopadu istekli su u utorak. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 73 centa cijeni, od 45,32 dolara. Američko je tržište poraslo nakon što je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) neočekivano pokazalo pad zaliha u SAD-u u prošlome tjednu za 3,1 milijun barela. Analitičari su očekivali da će zalihe porasti. “Ovo je tjedan važnih podataka”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa, nagađajući da je aktualni rast cijena povezan upravo s prilagodbom pozicija uoči njihove objave.

Pozornost se sada okreće službenom tjednom izvješću američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno tokom dana. Podatak o padu zaliha u SAD-u prigušio je zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe i moguće smanjene potražnje iz Azije, nakon što je investicijska kuća Macquarie prognozirala prigušenu potražnju iz Kine u četvrtom tromjesečju.

U fokusu je tržišta ipak predstojeća redovna mjesečna sjednica mjesečna sjednica američke središnje banke na kojoj je svojedobno prema procjeni mnogih analitičara trebala biti donesena odluka o podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Te su prognoze u međuvremenu izmijenjene, između ostalog i zbog previranja na tržištima dionica širom svijeta, a posebno u Kini, a dodatni generator neizvjesnosti bili su i razočaravajući kineski podaci. Više kamatne stope u SAD-u vjerojatno bi privukle kapital i poduprle dolar, što bi pak smanjilo kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time prigušilo potražnju za robom poput nafte, čije su cijene iskazane u američkoj valuti.

Sjednica Feda počinje danas a završava sutra kada će biti objavljeno i službeno priopćenje sa zaključcima. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 43,13 dolara, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts