Smanjene emisije usprkos rastu gospodarstva

Analiza IEA
Unatoč suprotnim očekivanjima, rast globalnih emisija ugljičnog dioksida iz proizvodnje električne energije zaustavljen je u 2019. godini.

Naime, nakon dvije godine rasta, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), globalne emisije tijekom 2019. ostale su nepromijenjene i iznose 33 gigatona, usprkos rastu svjetskog gospodarstva od 2,9 posto.

IEA navodi kako su obnovljivi izvori (mahom vjetar i Sunce) jedan od razloga zaustavljanja rasta emisija u razvijenim gospodarstvima. Također, tomu je pridonijelo korištenje prirodnog plina umjesto ugljena te veća proizvodnja nuklearne energije.

Među ostalim čimbenicima ističu se blaže vrijeme u nekim zemljama i sporiji gospodarski rast na određenim tržištima u nastajanju. “Sada trebamo naporno raditi kako bismo bili sigurni da se 2019. pamti kao godina konačnog vrhunca globalnih emisija, a ne kao još jedna u kojoj se tek zaustavio njihov rast”, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Nizozemski ABP, najveći europski mirovinski fond i jedan od najvećih svjetskih fondova s imovinom od 465 milijardi eura, kreće još ambicioznije u ‘zelenu’ budućnost – želi smanjiti ugljični otisak svog portfelja za 40 posto do 2025. u odnosu na razinu iz 2015. godine.

ABP, koji je već postavilo cilj smanjenja ugljičnog otiska svoje imovine za 25 posto do 2020. u odnosu na razinu iz 2015., na taj način slijedi poteze drugih vodećih fondova koji čiste svoje portfelje od energetskih tvrtki koje zagađuju okoliš, piše Daily Mail.

U okviru svog novog cilja fond u sljedećih pet godina želi uložiti pet milijardi dolara u tvrtke koje se bave ‘održivom i pristupačnom energijom’. Dosad je, uzgred rečeno, već uložio 10 milijardi dolara u takve tvrtke.

Kako je pojašnjeno, fond tvrtke svrstava u tri etičke kategorije: one koje u potpunosti isključuje iz svog portfelja, kao što su proizvođači nuklearnog oružja i duhanske kompanije; one koje daju pozitivan doprinos društvu; i treću kategoriju čine tvrtke koje imaju prostora za poboljšanje, što uključuje i najveću nizozemsku tvrtku Royal Dutch Shell koja je 70. najveća investicija ABP-a.

You may also like

0 comments