Smanjena proizvodnja potakla rast cijena nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima oko jedan posto, potaknute smanjenjem proizvodnje članica OPEC-a i Rusije, no analitičari upozoravaju da bi slabiji globalni gospodarski izgledi mogli utjecati na smanjenje potražnje.
Na londonskom tržištu cijena barela porasla je u utorak 63 centa ili 1,1 posto u odnosu na dan ranije, na 59,62 dolara. I na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni od 51,14 dolara. “Rezovi proizvodnje koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i smanjenje broja bušotinskih postrojenja u SAD-a ojačali su raspoloženje na naftnim tržištima u ovoj godini”, objavila je u utorak brokerska kuća sa sjedištem u Singapuru Phillip Futures.

OPEC i njegovi vanjski partneri, uključujući i Rusiju, dogovorili su se krajem 2018. da će smanjiti ponudu nafte kako bi obuzdali globalnu prezasićenost. Nadalje, u Sjedinjenim Državama je broj aktivnih bušotinskih postrojenja pao s najviše razine u 2018. od 888, na 873 početkom ove godine. To ukazuje na potencijalno usporavanje američke proizvodnje, koja je u prošloj godini porasla više od 2 milijuna barela dnevno, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su u studenom lani ponovno uvele sankcije na iranski izvoz nafte. Iako je Washington odobrio izuzeće od sankcija najvećim iranskim kupcima nafte, uglavnom azijskim, izvoz zemalja Bliskog istoka od tada je naglo smanjen. “Iranski izvoz je već do sada naglo pao i vjerojatno će u 2019. ostati na oko 1,3 milijuna barela dnevno, što je za 1,3 milijuna barela dnevno ispod prosjeka iz prvog polugodišta prošle godine”, naveo je HSBC u svojim procjenama naftnog tržišta u 2019. godini.

Cijene nafte u utorak su se oporavile, nakon što su u ponedjeljak na oba tržišta pale više od dva posto pod pritiskom slabih kineskih podataka o trgovinskoj razmjeni, koji ukazuju na usporavanje globalnog gospodarstva. “Izgledi globalnog gospodarstva i dalje ostaju vrlo neizvjesni”, smatraju u HSBC-u. Analitičari te banke procjenjuju da ove godine očekuju da će barel sirove nafte u Londonu biti 16 dolara niži nego u 2018., odnosno da će iznositi 64 dolara za barel, pod utjecajem velike američke proizvodnje.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 58,39 dolara, što znači da je pala 1,61 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments