Smanjena proizvodnja i stanje oko Irana povećali cijenu nafte

SAD smanjuje procjenu proizvodnje
Na međunarodnim tržištima jučer se trgovalo naftom na razini od 70 dolara za barel, a podupiralo ih je smanjena opskrba glavnih proizvođača i smanjen uvoz iz Irana.

U Londonu cijena je povećana 24 centa, a u SAD-u se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni. U ovoj godini cijene nafte podupiru napori Organizacije zemalja izvoznica nafte I Rusije kako bi smanjili globalnu opskrbu za oko 1.2 milijuna barela na dan.

Tijekom proteklog mjeseca opskrba iz članica OPEC-a pala je na najnižu razinu u četiri godine prema anketi agencije Reuters, koja je objavljena u ovome tjednu.

Kako bi se opskrba mogla smanjiti još više signalizirala je jučerašnja izjava američkog dužnosnika o tome kako napori za izolacijom uvoza iz Irana daju plodove zato što je tri od osam zemalja izuzetih od sankcija smanjilo uvoz iz te zemlje na nulu. Međutim, Venezuela usprkos sankcijama, zbog orijentacije na Kinu, uspijeva izvoziti oko milijun barela na dan.

Značajniji rast cijena nafte zakočilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo rast američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, dok su se zalihe benzina i derivata smanjile.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana. Ipak, analitičari procjenjuju kako bi američka vlada mogla smanjiti procjenu proizvodnje nafte, nakon što su u siječnju to već učinili.
Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 68,83 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments