Smanjena procjena rasta slovenskog BDP-a

Nakon umjerenog lanjskog rasta BDP-a od 2,5 posto lani, Slovenija će, prema najnovijoj procjeni Europske komisije, ove godine rasti stopom od 1,8 posto, čime je smanjena procjena o rastu slovenskog BDP-a od 1,9 posto, koju je Bruxelles dao prošle jeseni.

Slovenski gospodarski oporavak lani je najviše poticao izvoz, dok se po ocjenama Europske komisije ove i sljedeće godine očekuje da će rastu doprinijeti i veća privatna potrošnja i investicije. Europska komisija najavljuje Sloveniji ove i sljedeće godine godišnji rast izvoza od 4 do 5 posto.

Visok udio javnog duga u nacionalnom BDP-u će postupno padati pa će se s lanjskih 83,5 smanjiti na 79,8 posto BDP-a, u ovoj i na 79,5 posto BDP-a u 2017. godini, što je bolji rezultat od prosječne zaduženosti zemalja EU-a. Budući da će ove godine Slovenija imati javno-financijski deficit od samo 2,4 posto BDP-a, protiv nje će biti ukinuta procedura prekomjernog deficita, započeta 2009. godine, navodi se u tzv. zimskom izvješću Europske komisije.  Na području inflacije i zapošljavanja u Sloveniji ne očekuju se veće promjene.

You may also like

0 comments