Smanjena potražnja spustila cijenu nafte na 62 dolara

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila neočekivano sumorne prognoze potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 62 centa nižoj cijeni, od 55,08 dolara.

Pozornost tržišta bila je danas usmjerena na IEA-ine prognoze potražnje za naftom. Agencija je snizila procjene rasta potražnje u ovoj i idućoj godini za po 100 tisuća barela dnevno, na procijenjenih 1,5 milijuna odnosno 1,3 milijuna barela dnevno.

Posustajanje potražnje moglo bi značiti da svjetska potrošnja nafte možda iduće godine neće premašiti 100 milijuna barela dnevno kao što su mnogi očekivali, dok bi ponuda mogla prekoračiti tu razinu, tumači Reuters.

“Trgovci koji špekuliraju s rastom cijena naglo su se otrijeznili nakon što su nervozni kupci zbog razočaravajuće vijesti iz IEA-e pohrlili prema izlazu (s tržišta)”, konstatirao je u bilješci analitičar PVM Fundamentala Stephen Brennock.

Ujedno su u IEA-i procijenili da će neovisni proizvođači iduće godine povećati priozvodnju za 1,4 milijuna barela dnevno, potkopavajući nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusije i još nekih neovisnih proizvođača da smanjenom proizvodnjom ograniče prekomjernu opskrbu tržišta.

“Neznatno slabija prognoza globalne potražnje za naftom u idućoj godini i paralelno značajno povećanje opskrbe iz zemalja izvan OPEC-a potaknuli su IEA-u da smanji procjenu potražnje za OPEC-ovom naftom”, napominje Brennock.

Raspoloženje na tržištima dodatno bi moglo pokvariti tjedno izvješće vlade u Washingtonu o zalihama, bude li – kao što se oečkuje – zrcalilo podatke Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 6,5 milijuna barela. “Ako podaci danas poslijepodne pokažu rast a ne pad zaliha, to bi se moglo upotrijebiti kao argument za prodaju dijela pozicija u nafti”, napominje Hans van Cleef iz ABN Amroa.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 60,52 dolara, što znači da je pala 65 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like