Smanjena opskrba u središtu interesa naftnih tržišta

Cijene se stabilizirale

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu nakon obustave izvoza iz iračkog Kurdistana. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 78,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73,07 dolara.

Na tržištima je jučer prevladala zabrinutost za opskrbu zbog obustave izvoza iz iračkog Kurdistana, koja se poklopila sa zaključkom ulagača da su intervencije regulatora u SAD-u i Švicarskoj otklonile prijetnju bankovne krize i rizik po gospodarski rast i potražnju za naftom.

Izvoz oko 450.000 barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je nakon što je arbitražni sud potvrdio da izvoznici moraju prvo pribaviti dozvolu Bagdada.

Obustava izvoza do kraja godine implicirala bi za Barclays do tri dolara višu cijenu nafte u ovoj godini u usporedbi s trenutno prognozirana 92 dolara, poručili su iz britanske banke.,

Cijene nafte poudpiru i naznake oporavka potražnje u Kini. Očekuje se da će kineski uvoz sirove nafte ove godine porasti za 6,2 posto, na 540 milijuna tona, pokazala je procjena istraživačkog odjela China National Petroleuma, objavljena u ponedjeljak.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak izjavio je pak u utorak da se Rusija mora usredotočiti na povećanje izvoza energenata u “prijateljske” zemlje, koje joj nisu uvele sankcije, primijetivši da su isporuke nafte Indiji lani bile veće 22 puta nego u 2021.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 39 centi, na 75,01 dolar.

You may also like