Smanjena opskrba povećala cijenu nafte

Smanjen izvoz Venezuele i Irana
Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 68 dolara zahvaljujući smanjenoj opskrbi iz vodećih proizvođača i očekivanjima pada zaliha u SAD-u, koji su potisnuli u drugi plan strah od smanjene potražnje u uvjetima posustajanja gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 dolara višoj cijeni, od 60,10 dolara. Od početka godine cijene nafte porasle su u Londonu za četvrtinu zahvaljujući dogovoru vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Paralelno je zbog američkih sankcija smanjen izvoz iz Venezuele i Irana. To je potisnulo u drugi plan zabrinutost za potražnju za energentima koju su potpirila izvješća o posustajanju aktivnosti u industrijskim sektorima širom Azije ali i u Europi. Ulagače je zabrinula i činjenica da su prinosi na kratkoročne američke dužničke papire nakratko premašili one na 10-godišnje obveznice, što je često nagovješćivalo recesiju. “Čini se da je zabrinutost za potražnju pala u drugi plan”, konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch. “Tržišni sudionici ponovo su se fokusirali na tijesnu opskrbu”, dodaje.

Potporu cijenama pružila su danas i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zaliha. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana a vlada sutra. Očekuje se da će API-jevo izvješće pokazati pad zaliha u prošlom tjednu za 2,4 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 66,19 dolara, što znači da je bila 48 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments