Smanjena kineska potražnja spustila cijene nafte

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 52 dolara, potaknute smanjenom proizvodnjom u Kini i nižim zalihama u SAD-u, a potporu im je pružila i ohrabrujuća poruka iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o planiranom smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 74 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 73 centa višoj cijeni, od 51,02 dolara.

Tržišta je danas oraspoložio podatak o padu kineske proizvodnje sirove nafte u rujnu za 9,8 posto, na 3,89 milijuna barela dnevno, blizu najniže razine u šest godina. Količine prerađene nafte uvećane su pak za 2,4 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, uz prerađenih 43,8 milijuna tona (10,7 milijuna barela dnevno).

Raspoloženje je poduprlo i izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su komercijalne zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlome tjednu pale za 3,8 milijuna barela. Američka vlada objavit će službene podatke o zalihama tokom dana. Na američke i kineska podatke nadovezao se slabiji dolar, koji podupire potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo ohrabrio je pak tržišta izjavom da je siguran u izglede planiranog smanjenja proizvodnje nakon sastanka grupe 30. studenoga. “Optimističan sam u pogledu donošenja odluke”, rekao je Barkindo. Naftni je kartel prošlog mjeseca na neformalnom sastanku u Alžiru postigao dogovor o smanjenju proizvodnje na 32,50 milijuna do 33,0 milijuna barela dnevno, u usporedbi s rekordnih 33,6 milijuna barela dnevno koliko su proizvodili u rujnu.

Saudijski ministar energetike Kalid al-Falih izjavio je u srijedu da je razdoblje značajnog pada cijena pri kraju budući da se temeljni faktori poboljšavaju a ponuda i potražnja uravnotežuju. Pozvao je proizvođače izvan OPEC da pomognu stabilizirati tržište, naglašavajući da je njihova uloga jednako važna kao i ona članica kartela. “Tržišne sile nedvojbeno su profunkcionirale nakon teškog razdoblja u kojem su cijene nafte kliznule ispod 30 dolara… Potražnja za naftom bilježi zdrav rast unatoč sporijem rastu globalnog gospodarstva”, konstatirao je saudijski ministar.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 48,24 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like