Smanjen nesrazmjer ponude i potražnje, cijene na najvišim razinama

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u drugom tjednu nove godine, za više od 3 posto, pa su dosegnule najviše razine u tri godine, što se zahvaljuje smanjenju neravnoteže između ponude i potražnje.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,3 posto, na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 64,30 dolara. To su najviše razine cijena od kraja 2014. godine, a njihov rast podržavaju procjene da bi se uskoro mogle uravnotežiti ponuda i potražnja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, još od siječnja prošle godine nastoje smanjenjem proizvodnje uravnotežiti veliku ponudu i nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno potrajat će najmanje do rujna, a možda i kraja ove godine. O tome će se odlučivati uskoro, kazao je prošloga tjedna ruski ministar energetike Aleksander Novak, istaknuvši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još uvijek nisu uravnotežene. Potporu cijenama pruža i snažan gospodarski rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi trebalo potaknuti jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

Uz to, cijene su polovicom prošloga tjedna podržali podaci o neočekivanom padu proizvodnje i zaliha u SAD-u. Proizvodnja je pala za 290.000 barela dnevno, na 9,5 milijuna barela dnevno, pokazali su vladini podaci, dok su analitičari očekivali da će premašiti granicu od 10 milijuna barela dnevno i približiti se razini kakvu trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija. U prethodnom su tjednu u SAD-u pale i zalihe sirove nafte, za gotovo pet milijuna barela, na 419,5 milijuna.

“Nepobitna je činjenica da su američke zalihe sirove nafte na najnižoj razini od kolovoza 2015. OPEC je sve bliže željenom cilju svođenja industrijskih zaliha OECD-a na petogodišnji prosjek”, kazao je Tamas Varga iz tvrtke PVM Oil Associates. Međutim, ulagače su u petak pokolebali podaci tvrtke Baker Hughes o povećanju broja naftnih postrojenja u SAD-u, što najavljuje povećanje proizvodnje. Prema podacima te tvrtke, prošloga je tjedna broj tih postrojenja povećan za njih 10, što je najveći tjedni rast od lanjskog srpnja. Tako su prošloga tjedna bila aktivna 752 postrojenja, najviše od rujna, piše Poslovni dnevnik.

Analitičari kažu da bi kretanje cijena nafte između 65 i 70 dolara po barelu moglo potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje iz škriljca. Zbog toga se procjenjuje da bi idućih mjeseci proizvodnja u SAD-u premašiti granicu od 10 milijuna barela, a to bi potkopalo nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena. “Ako gledate neke trenutačne pokazatelje, oni govore da su cijene nafte previsoke. No, s druge strane, postoji niz faktora koji podržavaju tržište”, kaže Robert Yawger, direktor odjela za energetiku u tvrtki Mizuho.

You may also like

0 comments