Službeno objavljena Erdoganova pobjeda na referendumu

Tursko Visoko izborno povjerenstvo (YSK) proglasilo je u četvrtak konačne rezultate referenduma na kojima su s 51, 41 posto glasova izglasane veće predsjedničke ovlasti Recepa Tayipa Erodgana.

U kratkom televizijskom obraćanju u četvrtak navečer predsjednik YSK Sadi Guven je rekao da je s “da” odgovorilo 25,16 milijuna glasača ili 51,41 posto prema 23,78 milijuna ili 48,59 posto koji su bili protiv.

Prihvaćeno je jačanje predsjedničkih ovlasti koje je bilo podastrijeto na referendumu 16. travnja, kratko je komentirao Guven i dodao da je izlaznost bila 85,43 posto.

Islamsko-konzervativna stranka AKP na vlasti u Turskoj je navela da će nakon proglašenja službenih rezultata predložiti Erdoganu da se vrati u njihove redove.

Dvije glavne oporbene stranke, socijaldemokrati i prokudska stranka osporavaju rezultate referenduma i optužuju YSK da je otvrdila put masovnim prevarama promjenom izbornog zakona u posljednjem trenutku.

Zajednička promatračka misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i Vijeća Europe ocijenila je da referendum nije bio “na visini europskih kriterija”.

You may also like