Olujić u Otvorenom: Slučajem Linić ušli smo u kategoriju državne represije

Je li policijski USKOK istraživao Slavka Linića? Jesu li službe obmanule Sabor tvrdnjom da nije bilo praćenja? Je li Linić položio milijun dolara na američki račun? U Otvorenom emitiranom u četvrtak navečer analizirali su to bivši ministar financija Slavko Linić, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, odvjetnik Željko Olujić i bivši načelnik USKOK-a Željko Žganjer.

“Kolege novinari su mi dali dva dokumenta. Dokument PNUSKOK-a kojom će se istražiti mene, moju obitelj i moje prijatelje. Tamo piši kako oni raspolažu saznanjima te se temeljem toga traže provjere. Završna riječ ureda kaže da će se provjeravati u SAD-u i Švicarskoj. Ovo su izvidne radnje i u domovini i vani. Kćerku moje supruge se ispitivalo glede toga. Iz današnjeg nastupa ministra pitam se zašto nije rekao kako je izvijestio DORH o tim radnjama, zakon ih o tome obvezuje, no oni to nisu napravili, barem je tako vidljivo iz nastupa ministra Ostojića, Ja sam danas upitao DORH o tome. Kakve nikakve istrage nisu provedene ukoliko u SAD-u provjeravaju dijete moje supruge?”, upitao je vidno uzrujani Slavko Linić.

A zatim je nastavio: ”Budimo ozbiljni. Pokušavaju nas uvjeriti koliko je rad policije ozbiljan rad, a u srpnju smo utvrdili da nema nikakvih ozbiljnih djelovanja, a deset dana kasnije toga zapravo ima. Ivan V. Sinčić je rekao da će dijeliti novac iz torbe Slavka Linića. Dakle, oni su postigli to što se željelo. Policija je falsificirala fakturu sina moje supruge, kojega je Index ucjenjivao. Sud je utvrdio sve to tako. Pojedinci u policiji se zloupotrebljavaju za obračun sa mnom raspitujući se izvan službe o meni. Sve sam to prijavio. Ako Ured za pranje novca ima saznanja za neke transakcije, postupa samostalno. Ali, ako policija ima saznanje, Ured postupa na zahtjev policije. Moja se obitelj proganja po svijetu. Sve moje nevolje počinju od policije. Kao i u slučaju famoznog računa u Trstu. Talijansko pravosuđe mi je dalo potporu za to, nakon toga mi i hrvatsko pravosuđe izdaje tu potvrdu. Ja više ne mogu dozvoliti da više se šire laži o meni. Gospođa Šota ima deset najatraktivnijih prostora u Rijeci, a koja je moja imovina? A ona tvrdi da sam ja pokrao. Čiji su proizvodi gospođa Šota i Vilibor Sinčić”, pita se Linić.

“Prije svega moramo pokušati pojmovno razlučiti neke pojmove. Ovdje se ne radi o istragama. Jer to je kazneno procesni termin, to je najviši stadij. Istragu provodi državni odvjetnik, a za nju treba postojati pravomoćno rješenje. Niži su stadij izvidi, a to mogu raditi državni odvjetnik, ali i samostalno provođenje policije, ali mora obavijestiti DORH. Rad policije može obuhvatiti i kriminalističko istraživanje koje počiva na temelju sumnje i operativnih saznanja, ali o tome ne moda obavijestiti DORH. Ovdje se radilo o operativnim saznanjima. Nije se radilo kod gospodina Linića niti o kriminalističkim istraživanjima. Svatko može tumačiti neke stvari, međutim sve što gospodin Linić kaže su paušalne, to nalaže zdrav razum, zakon i kodeks časti. Gospođa Slavica Šota prijavila je jednog službenika za pripremanje ubojstva njenih unuka. Mi o tome provodimo izvide” objasnio je Bijelić.

“Prije svega mislim da se sve do sada bitno detektirano. Radi se o tome da je gospodin Linić rekao u 2014. godini rekao da se njega prati nakon što je napao u svojoj stranci predsjednika. U sve je to involviran i parlamentarni odbor koji nadgleda procese. Nakon što je saborskoj zastupnik rekao da je pod policijskom prismotrom, rečeno je da tada nije bilo postupanja. A sada se utvrdilo da se i protivno zakonu angažiralo strane strukture. Ako se sustav „urotio“ protiv Slavka Linića, zamislite u kakvoj situaciji bi mogli biti oporbenjaci i građani. Zašto se ne zan tko je dao inicijativu za to? Radi li se ovdje o osveti SDP-a za prozivku protiv veze Zorana i Krešimira Milanovića. Tim trenutkom kada je parlamentarno povjerenstvo povjerovalo u ovu laž, ušli smo u kategoriju državne represije. Ovo sve je strašno ako su gospoda toga svjesni, još je strašnije ukoliko nisu svjesni”, naglasio je Olujić.

“Unutar MUP-a postoje kontrolni mehanizmi koji nadziru rad policije, kako zaštita zakonitosti i unutarnja kontrola. Ministar je ovdje da bude spona između politike i policije. Politički utjecaj, dakle, nedvojbeno postoji. Politika po svojoj supstanci teži nadzirati policiju da se ne bi dogodila djetinjarija koja bi mogla naštetiti političarima. Svugdje ima ovakvih slučajeva, nemojmo gajiti iluzije. Ne vjerujem da je moguće nekoga pratiti van institucionalno kroz sustav. Mi smo jedna ozbiljna država. No, vjerojatno nemamo na svim mjestima profesionalce i ljude od integriteta. Vjerujem da već sada, par mjeseci prije izbora, dolazi do letargije jer se polako rade kadrovske križaljke za slučaj promjene vlasti. Zbog toga trpi operativni rad”, kazao je Žganjer.

You may also like