Slovenski premijer pozvao na otkazivanje sjednice odbora za obranu

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je ponovo pozvao na otkazivanje izvanredne sjednice odbora za obranu o sudjelovanje vojske u provedbi arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici, priopćeno je iz slovenske vlade.

Na sjednici je odlučeno da se članovi vlade neće odazvati na sjednicu koja se treba održati popodne iza zatvorenih vrata, a sazvao ju je član najveće oporbene stranke Žan Mahnič, predsjednik tog odbora.

“Vlada provodi intenzivne aktivnosti za provedbu odluke arbitražnog suda, vezano za granicu s Republikom Hrvatskom, te se zauzima za provedbu arbitraže pravnim i političkim putem. Pri tome polazi od vladavine prave i članstva u euroatlantskim organizacijama, te kulture mira i nenasilja, kako joj i nalaže ustav Republike Slovenije”, navodi se u priopćenju, te dodaje da je zato sazivanje izvanredne sjednice o spremnosti vojske na provedbu arbitraže neprimjereno i promašeno, te da sjednicu treba otkazati.

“Iz zakonskih nadležnosti slovenske vojske proizlazi da ona nije nadležna za provedbu arbitražnog sporazuma. Predsjednik vlade je zato predsjednika parlamentarnog odbora za obranu pozvao da opozove sjednicu odbora. Pri provedbi arbitražnog sporazuma mora biti u interesu obiju država da se sustegnu od svakog postupanja koje bi dovelo do pogoršanja odnosa i mogućnosti za sporazumnu primjenu odluke arbitražnog suda”, navodi se u priopćenju slovenske vlade.

You may also like