Home Politika Slovenski poslodavci za jedan neradni dan za Praznik rada

Slovenski poslodavci za jedan neradni dan za Praznik rada

by Agencije

Slovenija je jedina članica Europske unije u kojoj je drugi svibnja kao dio Praznika rada neradni dan, pa su slovenski poslodavci i ove godine pozvali na promjenu zakona o državnim praznicima jer smatraju da je to neracionalno, objavila je u ponedjeljak Slovenska televizija.

Gospodarska komora navodi da bi nacionalni bruto dohodak skraćivanjem Praznika rada na samo jedan neradni dan donijelo dodatnih 35 milijuna eura BDP-u, prema procjeni statističkog zavoda. Uz to, ističu da produženi praznik u vrijeme kad druge države u koje ide dvije trećine slovenskog izvoza 2. svibnja normalno rade znači prekid normalnog proizvodnog i poslovnog procesa.

Ukidanju drugog svibnja kao neradnog dana, međutim, odupire se velika većina sindikata. Oni navode da Slovenija nema previše neradnih dana u godini, kad se pogleda prosjek u Europskoj uniji, te odbacuju kao promašen argument da se praznik rada s dva neradna dana osim u Sloveniji obilježava još samo u Srbiji, Ukrajini i Crnog Gori. Borba za radnička prava širom svijeta, pa i u Europi, u uvjetima pritiska poslodavaca za što veću konkurentnost i u globaliziranoj ekonomiji i danas je aktualna jer se stečena prava često osporavaju, pa u inzistiranju na dva dana odmora treba ustrajati, stajalište je sindikalnih čelnika.

Slovenski sindikati su prije četiri godine, u vrijeme konzervativne vlade Janeza Janše, bili postavljeni pred izbor hoće li pristati da se ukine dvodnevni odmor uz 1. svibnja ili uz Novu godinu. Odlučili su novim zakonom o praznicima da 2. siječnja opet postane radni dan, a da se 1. i 2. svibnja ne radi, kako je bilo i u starom zakonu. Poslodavci su i tada bili drukčijeg mišljenja, prigovarajući da je radni učinak nakon novogodišnjeg praznika kod zaposlenih znatno manji nego obično i da bi bilo bolje da se je zakonom skratilo prvosvibanjske praznike.

Related Posts