Slovenski političari nemaju komentar na ishod grčkog referenduma

Slovenski političari su suzdržani nakon što su Grci u nedjelju na referendumu rekli “ne” mjerama štednje u zamjenu za produženje pomoći toj članici eurozone, dok mediji iznose prilično pesimističke ocjene daljnjeg razvoja događaja.

Premijer Miro Cerar i ministar financija Dušan Mramor koji su vrlo negativno govorili o raspisivanju referenduma kao neodgovornom potezu i manipulaciji vlade Aleksisa Ciprasa u ponedjeljak su odbili komentirati rezultat referenduma, ali su odazivi u medijima negativni, kako zbog potencijalnih posljedica za eurozonu, tako i s obzirom na moguće poskupljenje cijena zaduživanja Slovenije zbog rasta kamata na njene obveznice.

Poznati ekonomist Mojmir Mrak kazao je da ipak očekuje da će doći do nastavka razgovora vjerovnika i Grčke, ali da neće biti brzog rješenja, te da više nema niti teme za pregovore ako obje strane budu nepopustljive kao do sada.

Slovenski analitičari navode da je ostavka grčkog ministra financija Varufakisa bila “častan” potez koji je omogućio Grčkoj da otvori novi prostor za dijalog, ali da će mnogo toga biti ovisno o postupcima Europske središnje banke ovih dana, dok je odluka o grčkom zahtjevu za restrukturiranju duugova po njihovoj ocjeni vrlo upitna, te da će i Slovenija teško pristati da se grčke obveze prema njoj dijelom otpišu. Ako bi konačni rezultat bio odlazak Grčke iz eurozone, najviše bi izgubili sami Grci čija bi se vrijednost imovine i plaća drastično smanjila, navode neki slovenski ekonomisti.

You may also like