Slovenski mediji tvrde da je Slovenija daleko od standarda NATO-a

Da bi podigla svoju sposobnost obrane te se prilagodila standardima NATO saveza i novim sigurnosnim izazovima u Europi, Slovenija bi u idućih 10 godina trebala investirati 1,2 milijardu eura, što je daleko više od planova vlade i sadašnjih financijskih mogućnosti, tvrdi u utorak mariborski list “Večer”.

List se pritom poziva na jednu neobjavljenu studiju ministarstva obrane, napisanu nakon što je početkom ove godine NATO savez obrambene kapacitete Slovenije ocijenio negativno jer premalo ulaže u investicije i ne ispunjava ciljeve savezništva o kolektivnoj obrani, zbog čega za druge članice predstavlja “teret”.

Navedena sredstva, navodi mariborski list, bila bi potrebna za formiranje dviju bataljonskih grupa koje je Slovenija za prilagođavanje ciljevima NATo-a već predviđala prije 10 godina, a onda od toga odustala nakon financijskog i političkog skandala zbog nabave oklopnih vozila Patria izt Finske.

Stvaranja dvaju takvih bataljuna Sloveniju bi koštalo oko 600 milijuna eura, a zajedno s oosposobljavanjem vojnika, potrebnom infrastrukturom te sredstvima za komunikaciju dvostruko više, odnosno 1,2 milijarde eura, navodi list, ali ocjenjuje kako je to zbog raspoloživih sredstava za vojsku u sadašnjim uvjetima nemoguće postići.

Zato će sadašnja vlada ili neka buduća sa NATO savezom vjerojatno tražiti alternative ili produžavanje rokova, piše list.
Kad je riječ o ulaganju u vojsku, glavni su problem štednja na svom razinama i proračunska ograničenja. Zbog toga još uvijek važeći srednjeročni obrambeni program Slovenije do 2020. godine predviđa malo povećanje slovenske vojske na 9100 pripadnika, te povećanje izdvajanja za obranu sa sadašnjih 0,91 posto BDP-a na 1,03 posto BDP-a u 2020. godini, što je još uvijek daleko manje od preporučenih dva posto, koliko je kao cilj postavljeno u preporukama NATO saveza.

Premijer Miro Cerar je nedavno glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu obećao da više neće smanjivati obrambene troškove, kako je to činila sve od 2010. godine, ali je ove godine za vojsku namijenjeno samo 300.000 eura više nego lani, s čime u NATO-u nisu zadovoljni.

Vlada premijera Mire Cerara obavijestila je saveznice da će idućih godina nastojati povećavati udio sredstava za obranu u nacionalnom BDP-u, te da će, bude li potrebno, intervenirati i korištenjem proračunskih rezervi, piše “Večer”.

(Agencije)

You may also like

0 comments