Slovenski gospodarski rast ubrzao na šest posto

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u zadnjem lanjskom tromjesečju realno je porastao za 6 posto, pa je tako u cijeloj 2017. ojačao za 5 posto, objavio je u srijedu slovenski državni statistički ured.
U zadnjem lanjskom tromjesečju desezonirani BDP porastao je za 2 posto u odnosu na treće tromjesečje, dok je u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. bio veći za 6,2 posto.

Stopa gospodarskog rasta Slovenije u cijeloj 2017. godini od 5 posto bila je najveća od početka oporavka nakon ekonomske krize te dvostruko veća od prosječnog rasta u EU-u i eurozoni. Usporedbe radi, u 2016. stopa rasta slovenskog BDP-a bila je 3,1 posto.

U EU je u posljednjem lanjskom tromjesečju prosječan rast BDP-a na kvartalnoj razini iznosio 0,6, a na godišnjoj za 2,6 posto. Izražena u tekućim cijenama, vrijednost slovenskog BDP-a lani je dosegnula 43,3 milijarde eura, što je 7,1 posto više nego u 2016., a realno već spomenutih 5 posto. Za ovu godinu analitičari očekuju nešto umjereniji rast slovenskog gospodarstva, od oko 4 posto.

You may also like