Slovenski eurozastupnici zamjeraju Junckeru što spominje Hrvatsku kao moguću članicu Schengena

Govoru predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera u Europskom parlamentu o stanju Europske unije u srijedu neki slovenski europarlamentarci zamjeraju što je Hrvatsku spomenuo kao potencijalnu članicu Schengena, unatoč stajalištu Slovenije da Hrvatska ne poštuje načelo vladavine prava jer ne želi provesti odluku kontaminiranog arbitražnog procesa.

 “Juncker je u svojoj viziji budućeg razvoja Unije izrazito inkluzivan, pa tako o Europi više brzina uopće nije govorio. Umjesto toga, založio se za uključenje Rumunjske i Bugarske i Schengen, dodavši da u Schengen treba uključiti i Hrvatsku, čim ispuni potrebne standarde”, piše u komentaru svog dopisnika ljubljansko “Delo”.

Dodaje da je Juncker naklonjen i brzom širenju europske monetarne unije, a ne odvajanju sadašnjeg “jezgra” koje čini članice Schengena i eurozone predvođene Njemačkom i Francuskom od ostalih članica koje bi mogle zaostajati u integracijama.

Konstantna ideje središnje slovenske politike, pa i sadašnje vlade, je da Slovenija uvijek mora biti na “brzoj stazi” Europskih integracija i držati se njemačko-francuske osovine na vlaku koji vodi u Europu prve brzine koju navodno nakon njemačkih izbora planiraju uspostaviti njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanulel Macron.

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon, članica stranke Socijalnih demokrata (SD) upozorila je na neke “nedostatke” i činjenice na koje je po njenoj ocjeni Juncker u svom govoru propopustio ukazati.

“U Europi se ne bira opcije s menija  a la carte. To znači da treba poštovati načela pravne države i odluke sudova”, kazale je u komentaru Junckerova nastupa za slovenske medije.

Treba se pitati da li ta načela poštuju Poljska, Mađarska i Hrvatska. Države ne mogu samovoljno diktirati što će poštovati, a što ne”, kazala je Fajon, dodavši da bi Europska komisija u tim slučajevima trebala biti odlučnija i djelovati.

Ako bi Komisija tako djelovala, vratilo bi se povjerenje građana u EU, ocijenila je eurozastupnica politički bliska slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru.

Na sličan je način Junckerog govor analizirao i slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl.

“Juncker je izbjegao teme koje bi zaoštriile odnose s državama koje ne igraju po propisanim pravilima, makar je u svom govoru kazao i to da je potrebno dosljednije poštovati pravila igre, solidarnost i načela pravne države”, kazao je Vajgl.

Slovenski eurozastupnici s desne strane političkog spektra, Alojz Peterle, Romana Tomc i Franc Bogovič,  kažu pak da podržavaju Junckerovu viziju sve jedinstvenije i sve demokratskije i jače Unije.

“Sada je loptica na strani država članica. U budućnosti će se vidjeti hoće li odgovornost prema našoj zajedničkoj uniji, te želja za promjenama i spremnost na njih prerasti nacionalni ego pojedinih članica”, naveli su u izjavi slovenski zastupnici iz grupacije Europskih pučkih stranaka (EPP).

You may also like