Slovenski deficit smanjen, javni dug povećan

Slovenski javno-financijski deficit u prvom kvartalu ove godine iznosio je 420 milijuna eura ili 4,7 posto nacionalnog BDP-a, a javni dug dosegnuo je 30,748 milijardi eura, odnosno 81,9 posto BDP-a, objavio je u utorak slovenski statistički zavod. Deficit je smanjen za 5,8 posto u odnosu na prva tri mjeseca lani, zahvaljujući znatno većem rastu proračunskih prihoda u odnosu na rashode.

Primarni javno-financijski deficit, bez izdataka za kamate na kredite i izdana jamstva, u prvom je kvartalu procijenjen na 100 milijuna eura, odnosno 1,1 posto BDP-a, dok je lani u provom kvartalu iznosio 216 milijuna, to jest 2,5 posto BDP-a. Slovenski javni dug u prvom kvartalu znatno je porastao u odnosu na isto razdoblje 2014, kad je iznosio 28,084 milijarde eura, odnosno 77,1 posto BDP-a.

Povećanje javnog duga posljedica je izdanih garancija zbog valutnog rizika na obveznice koje je Slovenija izdala u američkim dolarima, a koje iznose 1,131 milijarde eura, priopćio je slovenski statistički zavod. Objavljeni su i podaci o izvozu u prva tri mjeseca, prema kojima se nastavlja trend pozitivnih bilanci u transakcijama s inozemstvom i izvoza kao glavnog generatora gospodarskog oporavka započetog prošle godine.Slovensko gospodarstvo u prva tri mjeseca je u transakcijama s inozemstvom imala suficit od 604,6 milijuna eura, što je znatan porast u odnosu na lanjskih 418,4 milijuna eura.

You may also like