Slovenski BDP slijedeće će godine rasti 2.6 posto

Slovenski BDP ove bi se godine trebao povećati za 2,6 posto, u slijedećoj za 1,9 posto, dok bi 2017. rast iznosio 2,2 posto, nova je prognoza koju je u srijedu objavila slovenska središnja banka.

Time je korigirana ocjena te ustanove od prije šest mjeseci kad je za ovu godinu najavljivala rast BDP-a od 2,2 posto.  Ako se prognoza o rastu gospodarske aktivnosti u slijedeće dvije godine ostvari, nacionalni BDP Slovenije će u 2017. dostići razinu koju je imao prije financijske krize, kad je BDP 2009. pao za čak 7,8 posto u odnosu na prethodnu predkriznu godinu, čime se prosječni slovenski BDP po stanovniku bio smanjio na 84 posto prosjeka EU-a, ocijenili su u središnjoj slovenskoj banci.

Unatoč povratku BDP-a na pretkriznu razinu kroz dvije godine, Slovenija će tada biti u lošijoj situaciji nego pred krizu, s 30.000 više nezaposlenih nego što je imala u to vrijeme, s potrošnjom koja se smanjila za pola milijarde eura i malim potencijalom rasta, upozorio je na konferenciji za novinare analitičar Luka Žakelj. Viceguvernerka slovenske središnje banke Mejra Festić izjavila je međutim da je gospodarska slika Slovenije sada zdravija jer se lani započeti gospodarski oporavak više ne temelji samo na izvozu nego i rastu potrošnje, a velika poduzeća nakon što su vratila dugove banaka sada imaju suficit u ukupnom iznosu 1,5 milijarde eura koji bi mogli usmjeriti u investicije.

You may also like

0 comments