Slovenske željeznice ostvarile dobit od 25 milijuna kuna

Slovenske željeznice (SŽ) završavaju postupak sanacije i ovu će godinu završiti s oko 580 miliijuna eura prihoda te 25 milijuna eura čiste dobiti, izjavio je u srijedu direktor te državne kompanije Dušan Mes dodavši da imaju ambiciozne planove širenja na transportno tržište u susjednim državama i jugoistočnoj Europi.

Slovenske željeznice su 2009. godine bile pred stečajem, ali su izvršile sanaciju i od tada otpustile ili umirovile četvrtinu radnika pa danas zapošljavaju oko 7.500 djelatnika, a zaduženost kompanije smanjena je u odnosu na lani s 300 milijuna eura na 180 milijuna eura, kazao je Mes u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Investicijom u prijevozna sredstva i infrastrukturu, osobito planiranom nabavom 25 novih putničkih garnitura za 140 milijuna eura u idućim godinama te reorganizacijom poslovanja, SŽ namjeravaju do 2020. godine ostvariti prodor na susjedna tržišta, a u prijevozu tereta najzanimljivijima su im Mađarska, Italija, Austrija i zemlje u jugoistočnoj Europi, naglasio je Mes, dodavši da sada imaju financijski potencijal za takve pothvate, što prije nije bio slučaj.

Planovi investicija uključuju modernizaciju puge Kopar-Divača, te prugu Trst-Divača, Ljubljana-Jesenice i i nekih drugih, ali i gradnju nove željezničke i autobusne postaje u Ljubljani.

You may also like

0 comments