Pred okružnim sudom u Mariboru u utorak je započeo proces kojim gradska općina Maribor od tvrtke Verbund Hydro Power GMBH, koja upravlja austrijskim hidrocentralama na rijeci Dravi, zahtijeva odštetu od 650.000 eura.

Riječ je o prvoj u seriji odštetnih tužbi kojima slovenske općine uz Dravu traže ukupno 103 milijuna eura za štete u vrijeme velike poplave početkom studenoga 2012., za koju odgovornim smatraju Verbund.

Suđenje je prekinuto na neodređeno vrijeme i nastavit će se kad se dobiju dodatne ekspertize i dokumenti. Odvjetnička ekipa Maribora zatražila je u ime svoje stranke da se dobije i sudska dokumentacije iz Austrije, gdje je pred zemaljskim sudom u Klagenfurtu u tijeku proces u kojemu Verbund nastoji dokazati da su za štete odgovorne Dravske elektrarne Maribor.
Jake kiše i narasla bujica Drave je 4. studenog 2012. godine poplavila više od 100.000 hektara zemljišta i oko 8 tisuća kuća u tom dijelu Slovenije, što je tada ocijenjeno prirodnom katastrofom koja se mogla spriječiti.
Osim u Mariboru slična suđenja uslijedit će u Ptuju i Slovenjgradecu.
Većina slovenskih eksperata koja je dala svoje mišljenje ocjenjuje da je Verbund prekasno otvorio svoja hidroakumulacijska jezera na Dravi i tako izazvao nagli porast vodostaja rijeke južnije, u Sloveniji, što se boljom reakcijom i predviđanjem moglo izbjeći.

Related Posts