Home Ekonomija Slovenska središnja banka izdala preporuke za stambene kredite

Slovenska središnja banka izdala preporuke za stambene kredite

by Agencije

Slovenska središnja banka izdala je više preporuka kako bi banke i njihove klijente upozorila na potencijalne rizike pri budućem kreditiranju u situaciji pada kamatnih stopa i ponovnog oživljavanja tržišta nekretninama.

Preporuke su uvedene kao mjera predostrožnosti i njima se ne utječe na poslovnu politiku banaka, a trenutno je stanje na kreditnom tržištu stabilno i bez rizika za  opću financijsku stabilnost, navela je Slovenska središnja banka u priopćenju za javnost.

Budući da je stambeno kreditiranje segment koji je jako izložen potencijalnim sistemskim rizicima u početku novog financijskog ciklusa, banke bi se prema preporukama trebale držati kriterija da godišnji troškovi servisiranja duga kod klijenata s dohodcima manjim od od 1700 eura mjesečno ne prelaze 50 posto njihovih primanja, a kod onih čija su mjesečna primanja iznad 1700 eura najviša mjesečna rata ne bi smjela prelaziti 67 posto plaće.

Središnja banka preporučila je i omjer između ovršnog prava na nekretninu koja se kreditira i odobrenog kredita, pa preporučuje da taj omjer ne prelazi  80 posto.

Related Posts