Slovenija započela intenzivnu kontrolu granice

Vlaku s 1.800 migranata koji je u ponedjeljak oko dva sata krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi nije dozvoljen ulaz u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put na granici je dočekala žičana ograda i slovenska policija s psima te ih nije pustila u zemlju.

Budući da između hrvatskih i slovenskih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku vlaka u Sloveniju, odlučeno je da se vlak zaustavi na posljednjoj postaji u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta emigranti su nastavili pješke. Iako je putnicima u vlaku bila ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, svi su nastavili put hodajući po pruzi. Međutim, slovenska policija dočekala je priljev emigranata sa žičanom ogradom i psima te ih nije pustila u zemlju.

Emigranti su sa željezničkog prijelaza preusmjereni na obližnji cestovni Trnovec, ali ni tamo im nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.  Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo 150-tak najranjivijih uz obrazloženje kako bi to značilo razdvajanje obitelji. Stoga 1800 ljudi, među kojima velik broj djece, i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju.
Neslužbeno se doznaje kako je na graničnom prijalazu Banfi kod Štrigove (Međimurska županija) 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspjelo prijeći granicu. Budući da se radi o manjem prijelazu, mali kontinegent slovenske policije bio je nespreman za prihvat tako velikog broja ljudi.

Za danas je najavljen dolazak novog vlaka s 2100 emigranata u Čakovec koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi.  HŽ je jutros u 7 sati javio da je u kolodvoru Tovarnik u tijeku ukrcaj izbjeglica u 97. izvanredni vlak.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvaćati migrante, te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove migrante, objavilo je kasno sinoć slovensko ministarstvo unutarnjih poslova. Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 migranata dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojemu su danas ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.

Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane surađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati. Unatoč tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslano do 1.800 migranata. “Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila”, kažu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova u izjavi za javnost. Slovenija je otkazala i prihvat 300 migranata koji su u trebali u nedjelju popodne ući iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Bregana/Obrežje. Po posljednjim informacijama, od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 197 tisuću migranata. U nedjelju ih je od ponoći do 21 sat došlo 4218 migranata,

I dalje je obustavljen željeznički promet između Slovenije i Hrvatske te Hrvatske i Mađarske, a zbog uvođenja izvanrednih vlakova za prijevoz izbjeglica, mogu se očekivati poremećaji u vožnji redovitih vlakova u unutarnjem prometu te će dio vlakova voziti s manjim brojem vagona. Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su u ponedjeljak ujutro i da su zbog radova i supstitucijskog prijevoza putnika autobusima moguća skašnjenja na dionicama između kolodvora Budinšćina i Novi Marof na pruzi Zaprešić ‒ Čakovec te između kolodvora Kamanje i Ozalj na pruzi Karlovac ‒ Kamanje ‒ državna granica. Između kolodvora Nova Gradiška i Okučani promet teče jednim kolosijekom te se očekuju kašnjenja.

S obzirom na to da se u promet uvode dodatni izvanredni vlakovi za prijevoz izbjeglica, HŽ javlja da se mogu očekivati poremećaji u vožnji redovitih vlakova u unutarnjem prometu, a dio vlakova prometovat će s manjim brojem vagona. Zbog izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica, HŽ moli putnike za razumijevanje.

Slovenske željeznice obustavile su željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici. Umjesto međunarodnih vlakova putnike će na dijelu relacije prevoziti autobusi, a otkazani su svi pogranični vlakovi.  Nekoliko tisuća migranata provelo je noć na ponedjeljak na otvorenom na hladnoći i u blatu ničije zemlje između Srbije i Hrvatske, pošto je Slovenija usporila priljev migranata prema zapadnoj Europi.

Reutersov novinar koji se nalazi na srpskoj strani granice piše da hrvatska policija zadržava migrante da uđu u zemlju jer su joj kapaciteti puni. U blizini nema policije da održava red, a pothlađeni i umorni migranti viču “Otvorite vrata, otvorite vrata!”. Pošto je Mađarska u petak u ponoć zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, izbjeglice su se počele preusmjeravati prema Sloveniji, novoj postaji na njihovu putu do Austrije i Njemačke.

Slovenija je međutim objavila da dnevno može primati samo 2500 migranata, mnogo manje nego što bi ih htjelo ući u Hrvatsku. Slovenska strana tvrdi i da Austrija prima samo 1500 izbjeglica dnevno, iako austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova to nije potvrdilo. Slovenska policija zato je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima počela s “intenzivnom zaštitom” državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi. Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz.

Sinoć se u slovenskim medijima pojavila i informacija da je austrijska ministrica unutarnjih poslova u telefonskom razgovoru svojoj slovenskoj kolegici kazala da Austrija više ne prima migrante, ali je u ponedjeljak stiglo pojašnjenje iz Beča koje kaže da Austrija nije obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

You may also like