Home Hrvatska Slovenija ustraje na arbitraži

Slovenija ustraje na arbitraži

by admin

Hrvatska ne može jednostrano istupiti iz granične arbitraže sa Slovenijom, izjavio je predsjednika slovenskog parlamenta Milan Brglez u petak i ponovio stav Ljubljane da postupak treba nastaviti unatoč “maloj nelagodi” koju je izazvala ostavka slovenskog arbitra Ronnyja Abrahama.

“U međunarodnom pravu vrijedi pravilo da jednostrano otkazivanje ugovora bez pristanka druge ugovorne stranke ne ukida obveze iz međunarodnog prava koje proizlaze iz tog ugovora”, rekao je Brglez u pisanoj izjavi Hini.

Hrvatska je početkom tjedna Sloveniju obavijestila o izlasku iz arbitražnog postupka, a Slovenija je nakon toga Stalnom arbitražnom sudm (PCA) u Haag pisala da se s izlaskom Hrvatske iz procesa ne slaže i da arbitražu treba nastaviti. Brglez, profesor međunarodnih odnosa i bliski suradnik premijera Mire Cerara, naveo je kako se nada da će i Hrvatska shvatiti da ne može mimo međunarodnog prava izaći iz arbitraže.

Ostavka dosadašnjeg slovenskog arbitra Abrahama stvorila je samo malu nelagodu u arbitražnom procesu, ali ga nije ugrozilo, a Slovenija je i dalje privržena vrijednostima međunarodnog prava te načelima mira i sigurnosti UN-a, kaže Brglez. O novom slovenskom arbitru u arbitražnom procesu slovenski će parlament prema najavama odluku donijeti idućeg tjedna.

Unatoč izjavi bivšeg premijera Janeza Janše da je krajnje vrijeme da Cerarova vlada zbog arbitražnog skandala ode, u slovenskim je medijima prisutna teza da će Cerarovu koaliciju ovaj slučaj homogenizirati.

Europarlamentarac Ivo Vajgl izjavio je za Slovensku televiziju da ne vidi razlog za ostavku ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kazao je da ne želi “oštrim političkim izjavama” zagorčavati život Cerarovoj koaliciji, iako na njeno ponašanje u arbitraži ima primjedbe.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk ističe da će Slovenija mora u sporu oko arbitraže djelovati kao “čvrsta stijena” na kojoj će se razbiti valovi pokušaja kompromitacije arbitražnog procesa koji dolaze iz Hrvatske i da Slovenija ima saveznike koji su na njezinoj strani. “Govoriti o nekom planu B umjesto arbitraže potpuno je besmisleno”, rekao je Tuerk.

Related Posts