Home Uncategorized Slovenija protiv obvezujućih kvota za izbjeglice

Slovenija protiv obvezujućih kvota za izbjeglice

by Agencije

Slovenija je spremna pristati na prijedlog Europske komisije o raspodjeli izbjeglica po zemljama EU-a, ali je rezervirana prema planovima o uvođenju obvezujućih kvota u budućnosti i promjeni dublinske uredbe kojom se dosad reguliralo pitanje izbjeglica i politika azila u EU.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar kazala je u petak u parlamentu da Slovenija poštuje dogovor iz srpnja ove godine, te da je spremna prihvatiti i noviji prijedlog Europske komisije, a po njemu bi, kako je ustvrdila, trebala ukupno prihvatiti 631 osobu, a ne 1126 izbjeglica, kako su pogrešno objavili mediji. Govoreći pred odborom za europska pitanja, Gjerkeš Žnidar je rekla da je vlada o tome raspravljala u četvrtak i potvrdila prijedlog Europske komisiji o raspoređivanju izbjeglica koje su sada smještene u drugim državama.

No, što se tiče drugog prijedloga Europske komisije, po kojemu bi se promijenila dublinska uredba i uspostavio stalni mehanizam za preraspodjelu izbjeglica po članicama EU-a, uz obvezujuće kvote, o tome vlada još nije zauzela konačno stajalište. “Taj prijedlog je nedorečen i potrebno je odgovoriti na još neka pitanja”, rekla je ministrica, dodavši da je jedno od tih pitanja što bi se dogodilo s onom zemljom koja bi se našla po iznenadnim pritiskom velikog migracijskog vala koji ne bi mogla podnijeti, a istodobno već ima zadanu kvotu koji bi trebala prihvatiti iz drugih članica.

Stalni mehanizam za raspodjelu izbjeglica trebao bi uvažiti poseban položaj članica uz vanjsku granicu Europske unije, te predviđati izuzetke od pravila, ocijenila je slovenska ministrica unutarnjih poslova. Prilikom odlučivanja o tome koliko neka država izbjeglica i migranata može primiti treba uvažiti njene specifične mogućnosti, sigurnosne aspekte i potencijalnu perspektivu migrantskog pritiska na njene vlastite granice, naglasila je Gjerkeš Žnidar.

Video snimljen potajno u najvećem logoru za migrante na srbijanskoj granici u Mađarskoj pokazuje “nehumane” uvjete u kojima se tim ljudima dijeli hrana, prenosi France Presse. Mađarska policija kazala je u petak da je naložila istragu kako bi se “utvrdile činjenice” o tom događaju.  Video, koji je potajno snimila austrijska volonterka koja je u srijedu posjetila logor Roszke, pokazuje oko 150 migranata okupljenih u velikoj sali u logoru kako se naguravaju pokušavajući uhvatiti sendviče umotane u plastiku koje im dobacaju mađarski policajci s kacigama na glavi i higijenskim maskama. U gomili ima žena i djece. “Kao da hrane životinje zatvorene u brlogu, kao Guantanamo u Europi”, rekao je Klaus Kufner, čija je kolegica, Michaela Spritzendorfer, snimila tu snimku, objavljenu na YouTubeu u četvrtak navečer, dok je on razgovarao s djelatnikom Crvenog križa.

Dvoje volontera donijelo je u logor, zajedno s ostalima, hranu, odjeću i lijekove za izbjeglice. “To je nehumano, ali i govori nešto o tim ljudima (migrantima) jer se nisu potukli za hranu iako su očito bili jako gladni”, kazala je Spritzendorfer. UNHCR je u utorak kritizirao jako teške uvjete u tom logoru. Mađarska je potkraj kolovoza završila gradnju ograde od bodljikave žice duž 175 kilometara granice sa Srbijom, no čini se da to nije dovoljno da bi spriječilo dolazak migranata. Gradi stoga novi zid visok četiri metra koji bi trebao biti završen potkraj listopada ili početkom studenoga.

Related Posts