Slovenija povećava namete za obnovljive izvore

Slovenska Vlada predlaže novu uredbu o potporama za obnovljive izvore energije, na čemu će se temeljiti i nova shema potpora, piše Delo. Prema njoj energetski intenzivna industrija godišnje će za potpore za OIEK plaćati 10 milijuna eura manje, dok će kućanstva i druge tvrtke plaćati 30 milijuna eura više nego do sada, prenosi Energetika-net.

Smjernice Europske komisije dozvoljavaju oprost 85% naknade za OIEK za energetski intenzivne industrije, koje su zbog nekonkurentnosti masovno svoju proizvodnju preselila iz Unije. Slovensko ministarstvo za infrastrukturu predlaže da slovenske tvrtke imaju 70-postotni popust, što znači da će po novome plaćati manje. Delo piše da tu postoje poteškoće jer Borzenu je lani za potpore uzmanjkalo 10 milijuna eura, a ove godine također će manjkati novaca. Zato će se uskoro povećati davanja kućanstvima i ostalim tvrtkama. Kućanstva, koja koriste četvrtinu struje u Sloveniji, lani su kroz naknade za OIEK doprinijeli s 40% novca ili 40,7 milijuna eura, a najveći potrošači na visokonaponskoj mreži, potrošili su 17% struje i uplatili su Borzenu 10% potrebnih novaca. Prema novoj shemi kućanstva će za potpore plaćati 27% više, odnosno naknada će prosječno rasti s 4,12 na 5,23 eura po računu, a prosječni račun od 53 eura bit će skuplji za 2,5%.

Riječ je o procjenama u odnosu na dosadašnje stanje, a ako točni izračuni pokažu odstupanje od pet posto, iznosi će biti korigirani. Slovenija ovime kreće put Njemačke, u kojoj je udio naknade za OIE čak 14% računa. No, cijena struje na burzama u Njemačkoj pada, ove godine na 34 eura po MWh, a sljedeće godine bit će to 31 euro po MWh, no cijene struje za gospodarstvo rastu, na 266 eura po MWh. Ponderirana cijena MWh u Sloveniji lani je iznosila 141,2 eura, a od 2013. povećala se za pet eura, dok su cijene na burzi pale za sedam eura.  Borzen je lani podijelio 130,8 milijuna eura potpora za proizvedenih 905 GWh iz OIEK, a ove godine računa se na potpore od 151 milijun eura. 2020. Slovenija će u konačnoj potrošnji imati 39,3% udio proizvodnje iz OIEK, što bi na potrošnju od 15.588 GWh moglo biti 6126 GWh.