Slovenija ponovno prima izbjeglice, srušena granica u Opatovcu

Slovenija je jutros opet započela primanjem migranata, pa je od njih 1800 koji su sinoć dospjeli na granicu kod Središča ob Dravi njih 800 već preuzela, dok ih 1000 još čeka na hrvatskoj strani, doznaje se od slovenske policije.

Predstavnica za tisak slovenske policijske uprave Vesna Drole kazala je telefonom za Hinu da prednost u prihvatu imaju ranjive skupine, posebno žene i djeca. Nakon registracije odnosno uzimanja podataka, svi danas prihvaćeni upućuju se dalje u porihvatne centre po Sloveniji, najviše u Šentilj. Uskoro će uslijediti i službeno priopćenje slovenske policije o tome.

Austrija je u ponedjeljak ujutro opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilja i Gornje Radgone, ali granicu prelaze u malim skupinama. Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje “status quo”, te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Opatovcu u 10 sati bilo je 1.120 izbjeglica i migranata koji su noćas i rano jutros iz Srbije ušli u Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je jutros prema slovenskoj granici iz Tovarnika krenuo vlak, a noćas i šest autobusa.

Džigumović je također kazao da se izbjeglice i migranti u Hrvatsku propuštaju sukladno mogućnostima njihovog napuštanja zemlje. Potvrdio je kako je bilo pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata preko područja graničnog prijelaza Bajakovo ali ih je policija uspjela zaustaviti. “Policija je intervenirala kod Bajakova i spriječila nekontrolirani ulazak u Hrvatsku. Svi oni upućeni su prema Bapskoj”, rekao je jutros ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Dodao je i kako noćas nitko nije mogao ući u Hrvatsku tako da je došlo do gomilanja ljudi kod granice sa strane Srbije. “To je i razlog pokušaja prolaska sa strane. Umjesto da sve te ljude drže u prihvatnom centru u Šidu osiguravaju im katastrofalne uvjete na neuvjetnom mjestu”, rekao je Ostojić.

Naš reporter Antonio Zavada javlja kako izbjeglice u Hrvatsku ponovno ulaze pored Bapske, kroz polja, kukuruzišta… Autobusi ih ‘skupljaju’ po cesti i odvoze u Opatovac.

Hrvatska se ne drži dogovora sa Slovenijom o broju migranata koje može poslati na slovensku granicu, što je “apsolutno neprimjereno”, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da nije u redu da Hrvatska ne prima migrante u svoje smještajne kapacitete nego ih odmah šalje prema Sloveniji. “Slovenija na neograničeni broj migranata ne može pristati”, upozorila je Gjerkeš Žnidar u izjavi koju prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Navela je da se do nedjelje tranzit migranata odvijao bez teškoća i u dogovorenim okvirima jer se radilo o oko 2500 migranata dnevno, ali je došlo do komplikacije kad je Hrvatska najavila tako visoke brojeve dolazaka migranata koji su izvan određenih okvira, na što je odmah upozorila i hrvatskog kolegu Ranka Ostojića navevši da Slovenija ne može primiti više migranata nego što ih može privremeno zbrinuti te da oni neće moći nastaviti put prema svojim ciljnim destinacijama preko Austrije.

Slovenska ministrica uz to dodaje da Hrvatska na takva upozorenja ne reagira te da je za danas najavila dolazak novog vlaka iz Opatovca s 1.900 migranata koji bi trebao stići oko 14 sati.
“To za nas predstavlja velik problem jer ne možemo točno predvidjeti gdje i koliko migranata će doći u Sloveniju”, navela je slovenska ministrica unutarnjih poslova.
“Hrvatska je najavljivala da ima kapacitet za smještaj oko 24.000 migranata pa se sada pitamo gdje su ti kapaciteti s obzirom na to da Hrvatska sada migrante samo prevozi prema Sloveniji”, navela je Gjerkeš Žnidar.

U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Opatovcu u 10 sati bilo je 1.120 izbjeglica i migranata koji su noćas i rano jutros iz Srbije ušli u Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je jutros prema slovenskoj granici iz Tovarnika krenuo vlak, a noćas i šest autobusa .

Džigumović je također kazao da se izbjeglice i migranti u Hrvatsku propuštaju sukladno mogućnostima njihovog napuštanja zemlje. Potvrdio je kako je bilo pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata preko područja graničnog prijlaza Bajakovo ali ih je policija uspjela zaustaviti.”Svi ulasci u Hrvatsku odvijaju se isključivo preko Bapske”, rekao je Domagoj Džigumović.

U mjestu Berkasovo nedaleko Šida na području Srbije uz granicu sa Hrvatskom, prema novinarskim procjenama, više je od pet tisuća izbjeglica i migranata koji u velikom broju autobusa čekaju na ulazak u Hrvatsku. Osim djelatnika i volontera nevladinih humanitrnih organizacija na Berkasovu nisu zamjećeni pripadnici srbijanske policije koji bi ih usmjeravali i kontrolirano propuštali prema Hrvatskoj. Brojne izbjeglice su izvan autobusa iako neprestano pada kiša, a cesta kojom se prelazi granica s Hrvatskom gotovo se i ne vidi od velikih količina blata.

Od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 197. 376 migranata, a od ponoći do 9 sati 196 , podaci su sa stranica MUP-a od 10 sati. Na graničnim prijelazima Bregana i Trnovec u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije.

You may also like