Slovenija odluku o suspenziji zakona o imigrantima ocijenila neprihvatljivom, Mađarska privremeno odustala

Mađarska je u srijedu, pod pritiskom EU-a i Austrije, odustala od suspenzije europskih pravila o azilu objavljene dan prije, pozivajući ipak svoje partnere na “strpljenje”. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom o uredbi Dublin III i izvijestio ga da “Mađarska nije suspendirala nijedno europsko pravilo”, priopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Budimpešta je u utorak navečer službeno objavila suspenziju Dublina III. Ta pravila nalažu da zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju migrant stigne. On u nju može biti vraćen ako je napusti. Konkretno, suspenzija bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka. Beč je u srijedu ujutro tu suspenziju ocijenio “neprihvatljivom” i zaprijetio Budimpešti “posljedicama”. Europska komisija također je zatražila “hitno objašnjenje”.

Po zadnjim izjavama iz Budimpešte, mađarski ministar traži sada od svojeg austrijskog susjeda “strpljenje” prije nego vrati migrante na mađarski teritorij. Po istom izvoru, Szijjarto i Kurz dogovorili su da će od EU-a zatražiti da obrati “veću pozornost na zapadnobalkansku rutu za ilegalnu imigraciju”. Od siječnja do svibnja ove godine njome je stiglo 50.000 migranata koji bježe pred ratom u Iraku, Siriji, Afganistanu i nekoliko afričkih zemalja, što je 880 posto više nego 2014. Mađarska vlada u parlamentu je također preporučila “strpljenje” svojim europskim partnerima. “Mađarska poštuje dublinsku uredbu, ali u isto vrijeme traži tehničko strpljenje kako bi mogla primiti nove ilegalce… moramo povećati naše kapacitete za njihov prihvat.”

Slovenija je u srijedu ocijenila neprihvatljivom odluku madžarske vlade da suspendira europsku uredbu po kojoj o azilu državljana trećih država mora odlučivati članica EU-a u koju su najprije pristigli. Jednostrane odluke pojedinih država ne doprinose rješavanju problematike migracija, navelo je u srijedu u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi odluke madžarske vlade da obustavi primjenu europske uredbe Dublin III. U skladu s njom, postupak traženja azila mora se obaviti u onoj članici EU-a u kojoj su migranti stupili na prostor Unije. Za bilo kakvu promjenu uredbe koja na cjelovit način rjeativno je reagirala na nedavni prijedlog Europske komisije o obvezujućim kvotama, u skladu s čime bi trebala primiti 720 migranata iz Afrike i s Bliskog istoka, i inzistira na dobrovoljnim kvotamašava problematiku migranata i azila bilo bi potrebno osigurati suglasnost članica, navelo je slovensko ministarstvo.

Ove je godine u Madžarsku došlo oko 60.000 izbjeglica i migranata, većinom iz teritorija Srbije, a iako su im ciljna destinacija druge europske države, Madžarska po sadašnjoj regulativi mora rješavati njihove molbe za azil. U Sloveniji, koja je za migrante također najčešće tranzitna zemlja, nema takvog pritiska, a prema službenim podacima azil je zatražilo 45 ljudi, najviše iz Afganistana, Ukrajine i Irana. Slovenska vlada negte na primanju izbjeglica u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima.

U međuvremenu je Mađarska u srijedu, pod pritiskom EU-a i Austrije, odustala od suspenzije europskih pravila o azilu objavljene dan prije, pozivajući ipak svoje partnere na “strpljenje”. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom o uredbi Dublin III i izvijestio ga da “Mađarska nije suspendirala nijedno europsko pravilo”, priopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova. mBeč je u srijedu ujutro tu suspenziju, koja bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka, ocijenio “neprihvatljivom” i zaprijetio Budimpešti “posljedicama”. Europska komisija također je zatražila “hitno objašnjenje”.

Po zadnjim izjavama iz Budimpešte, mađarski ministar traži sada od svojeg austrijskog susjeda “strpljenje” prije nego vrati migrante na mađarski teritorij. Mađarska i Austrija su se po istom izvoru dogovorile da će od EU-a zatražiti da obrati “veću pozornost na zapadnobalkansku rutu za ilegalnu imigraciju”.

You may also like