Pripadnici slovenske vojske neće sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu na obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja 4. kolovoza, odlučila je u četvrtak slovenska vlada a prenosi slovenska agencija STA. Slovenska je vlada odlučila da neće poslati pripadnike vojske na mimohod u Zagreb zbog toga što većina saveznika također neće sudjelovati na tome događaju, a odluka za Ljubljanu predstavlja “osjetljivo vanjskopolitičko pitanje”.

STA piše da su poziv za sudjelovanje slovenskih vojnika na paradi predsjedniku slovenske vlade Miri Ceraru poslali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik vlade Zoran Milanović. Slovensko ministarstvo obrane u srijedu je bilo potvrdilo da će Slovenci sudjelovati s tri zrakoplova tipa Pilatus i deset pripadnika vojske, podsjeća STA, koja piše da se vlada u međuvremenu očito predomislila.

Cerar je pojasnio da sudjelovanje ne bi bilo primjereno jer “Slovenija niti organizira vojne parade niti sudjeluje u onima koje drugi organiziraju”. Rekao je kako je nastao nesporazum jer je prva informacija bila da će mimohod u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a kasnije se pokazalo da to nije točno. “To je proslava posebnog tipa, gdje vojna nazočnost Slovenije ne bi bila primjerena”, kazao je Cerar, kako prenosi STA. “Budući na mimohodu neće sudjelovati ni neke druge savezničke države, primjerice SAD, Velika Britanija ili Mađarska”, nema razloga da na njoj sudjeluje Slovenija sa svojom vojskom”, izjavio je novinarima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Related Posts