Slovenija ne pristaje na izlazak Hrvatske iz arbitraže

Slovenija je obavijestila Stalni arbitražni sud u Haagu (PCA) da ne pristaje na jednostrani izlazak Hrvatske iz arbitraže o granici, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Time je odgovorilo na poziv suda da se izjasni o hrvatskom izlasku iz arbitražnog postupka. PCA je od Ljubljane zatražio i da imenuje novog slovenskog arbitra, nakon ostavke Ronnyja Abrahama.

Slovensko ministarstvo navelo je da mu nisu poznati razlozi Abrahamove ostavke, da arbitražni proces treba nastaviti i da će Ljubljana svog novog arbitra imenovati u predviđenom 15-dnevnom roku. “Imamo potpuno povjerenje u nezavisnost i nepristranost arbitražnog suda, te očekujemo da će on u punom sastavu što prije nastaviti sa svojim poslom, te sukladno arbitražnom sporazumu donijeti presudu”, stoji u priopćenju.

PCA je ranije u srijedu izvijestio da je Abraham 3. kolovoza podnio ostavku na dužnost arbitra. Obavijestio je Sud da je pristao na imenovanje u nadi da će to “pomoći u obnovi povjerenja između strana u postupku i omogućiti normalan nastavak procesa, uz odobrenje obiju strana”. Uvidjevši da “trenutna situacija ne može ispuniti ta očekivanja”, sudac Abraham zaključio je da za njega “nije više primjereno” da bude arbitar u spomenutom postupku, navodi se u priopćenju PCA.

U skladu sa Sporazumom o arbitraži, PCA je pozvao slovensku vladu da imenuje drugoga arbitra i da iznese primjedbe na pismo od 31. srpnja koje je poslala Hrvatska. Tim pismom Hrvatska je izvijestila da “ne može nastaviti proces arbitraže u dobroj vjeri”, podsjeća sud.

Ljubljana je 27. srpnja za novog suca u arbitraži za granicu s Hrvatskom imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Abrahama nakon izbijanja afere nazvane Pirangate.

Kada je izbila afera slovenski sudac u arbitraži Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na to iznenađujućim imenovanjem stranog arbitra, iako zakon predviđa da slovenski arbitar mora biti slovenski državljanin koji je bio na dužnosti ustavnog ili vrhovnog suda, sugerirala da bi to mogao biti ustupak Hrvatskoj te znak da će sud suditi po načelima međunarodnog prava kako ga primjenjuje Međunarodni sud pravde.

Neki su tvrdili da je riječ o “genijalnom” manevru premijera Mire Cerara nakon skandala koji su, kako se govori u Sloveniji, priredile hrvatske obavještajne službe “kompromitiranjem” arbitraže. Afera “arbitraža” izbila je kada su hrvatski mediji u srpnju objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

You may also like

0 comments