Slovenija konkurentnija od Hrvatske

IMD
Na ovogodišnjoj ljestvici međunarodne konkurentnosti, koju priprema Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, Slovenija je među 63 države svrstana na 37. mjesto, čime je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju, no domaći stručnjaci smatraju da se time ne smije zadovoljiti.

“Izazovi su nam i dalje povećati opseg investicija i inovativnosti, smanjiti kadrovski deficit te nastaviti povećavati dodanu vrijednost i provesti zdravstvenu reformu”, kazao je u vezi s najnovijim izvješćem IMD Peter Stanovnik iz ljubljanskog Instituta za ekonomska istraživanja.

Prema ovogodišnjoj analizi IMD-a, temeljem kojega je izrađena ljestvica konkurentnosti, Slovenija ostvaruje prednosti kroz izvoznu orijentaciju, cjenovnu konkurentnost i obučenost ljudi, ali ima i slabosti na području fiskalne politike i tržišta rada, pa je opća ocjena, po mišljenju ekonomista u Sloveniji, samo “solidna”, a morala bi biti bolja. U kategoriji gospodarske učinkovitosti, Slovenija je u odnosu na lani pala na ljestvici za 4 mjesta i sada je 33. od analiziranih država, dok je kod poslovne učinkovitosti napredovala za sedam mjesta i sada je na 40. poziciji.

Na području infrastrukture kao elementa tržišne konkurentnosti je na 27. mjestu, dok je na području učinkovitosti djelovanja vlade pala za tri pozicije, na 39. mjestu. “Ove je godine Slovenija na ljestvici gospodarske uspješnosti pala, ali je prije toga zadnjih godina jako napredovala”, kazao je Peter Stanovnik koji smatra da bi država na području konkurentnosti mogla znatnije napredovati ako poveća opseg stranih investicija i produktivnost rada.

Na prvom mjestu ljestvice konkurentnosti instituta IMD nalazi se Singapur, koji je lani bio na trećem mjestu. Slijedi Hong Kong, pa SAD i Švicarska.

You may also like

0 comments