Slovenija ipak neće privatizirati Luku Koper

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada ispuniti obećanje Europskoj komisiji o privatizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), najveće banke u državi, ali da ne želi privatizirati Luku Koper, logističku kompaniju u državnom vlasništvu koja na osnovi koncesije upravlja jedinom slovenskom komercijalnom lukom.

“Vlada je Europskoj komisiji dala obećanje da će doći do privatizacije NLB-a i od toga nikako nismo odustali”, kazao je Cerar u razgovoru za poslovni dnevnik “Finance”. Slovenija je 2013. godine NLB dokapitalizirala s 1,9 milijardi eura, obećavši da će državno vlasništvo u njoj do kraja 2017. biti smanjeno na najviše oko četvrtinu, kako se uložena sredstva ne bi po europskim propisima smatrala nedopuštenom državnom subvencijom.

Cerarova vlada nedavno je od Bruxellesa zatražila da se rok za privatizaciju banke produži iako je prije toga bila pokrenula postupak prodaje dionica banke preko inicijalne javne ponude (IPO). Vlada ne odstupa od prodaje, ali zbog stanja u bankarskom sektoru sadašnji je trenutak za prodaju NLB-a nepovoljan, a od Bruxellesa očekuje da se rok za privatizaciju banke pomakne na neko “razumno” razdoblje, kazao je Cerar.

Kad je riječ o Luci Koper koja treba znatne investicije u lučku i željezničku infrastrukturu kako bi zadržala i ojačala svoj položaj na tržištu među ostalim lukama sjevernog Jadrana, Cerar je kazao da po njegovu mišljenju ona treba ostati u većinskom vlasništvu države. “Mogli bismo razgovarati o privatizaciji manjinskog udjela negdje u budućnosti ako za to bude političke volje, ali pod uvjetom da Luka Koper ostane u većinskom vlasništvu države”, dodao je slovenski premijer.

Slovenija je proteklih godina pregovarala o ulaganjima u Luku Koper s više srednjeeuropskih država, najviše s Mađarskom koja po nekim navodima medija to uvjetuje dobivanjem koncesijske dozvole u dijelu koparske luke.

You may also like