Slovenija i Hrvatska su jaki partneri koji će riješiti granicu

Slovenija i Hrvatska su partnerice u Europskoj uniji i susjedne države s jakim odnosima koje mogu riješiti granično pitanje jer su u prošlosti riješile i teže probleme, ocijenio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i eurazijska pitanja Hoyt Yee.

Yee sudjeluje na Bledskom strateškom forumu koji je počeo u ponedjeljak, a završava u utorak. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji slovenskog ministarstva vanjskih poslova i Centra za europsku budućnost. Skup je ove godine okupio oko 700 sudionika koji raspravljaju o globalnim izazovima poput migrantske krize i konflikata u susjedstvu EU-a.

Istaknuvši da su Hrvatska i Slovenija ne samo partnerice u Europskoj uniji i NATO savezu nego i susjedne države s vrlo jakim vezama i utjecajem u regiji, Yee je izrazio uvjerenje da će one riješiti i granični prijepor. “Nema susjednih država koje se uvijek o svemu slažu, ali su odnosi Slovenije i Hrvatske jaki i bliski, te značajni za širu regiju”. “Vrlo je bitno da te dvije države koje su u regiji najnaprednije i dalje ostanu čimbenik stabilnosti i gospodarskog rasta”, kazao je Yee.

Što se tiče slovensko-hrvatskog graničnog prijepora i kako ga riješiti, on je rekao da to nije jedini granični spor u jugoistočnoj Europi, te da je SAD uvjeren kako Ljubljana i Zagreb u sadašnjoj situaciji mogu naći rješenje kako dalje.

Istaknuo je da SAD nije niti na jednoj niti na drugoj strani u tom prijeporu, te da Amerika ne zagovara neko specifično rješenje, ali smatra da to Hrvatska i Slovenija mogu riješiti jer su znale riješiti i neke druge teže stvari. “Pozivamo obje strane da surađuju i nađu rješenje za spor o granici. Uvjereni smo da to mogu učiniti. Dvije su države u prošlosti riješile i teže probleme”, kazao je Yee u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

On je kategorički opovrgnuo upletenost SAD-a u tzv. arbitražni skandal koji u Sloveniji obično nazivaju špijunskim skandalom jer Ljubljana navodi kako su objavljeni razgovori bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i bivše slovenske agentice u arbitraži Simone Drenik koji su kompromitirali arbitražu snimljeni nelegalno.

Na pitanje je li SAD odgovoran za špijuniranje u slučaju Sekolec-Drenik, Yee je odgovorio “apsolutno ne”. Prema njegovim riječima za takve špekulacije nema nikakve osnove nego je riječ o “čistoj mašti”. “Naš cilj u regiji i NATO savezu je da pojačamo suradnju i potičemo harmonične odnose među saveznicama”, kazao je Yee za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

You may also like