Home Ekonomija Slovenija do sada isplatila 54 milijuna eura stare devizne štednje

Slovenija do sada isplatila 54 milijuna eura stare devizne štednje

by Agencije

Slovenija je štedišama stare Ljubljanske banke isplatila 54 milijuna eura u devet mjeseci otkako je počela primati njihove zahtjeve za povratom stare devizne štednje.

Fond Republike Slovenije za nasljedstvo do sada je izdao više od 7000 informativnih izračuna za povrat štednje u ukupnoj vrijednosti od 85 milijuna eura, od kojih je pravomoćno postalo 4200 izračuna i na temelju njih isplaćeno je 54 milijuna eura.

Na Hininu prošlotjednu informaciju da je na izračune prigovor stavilo više tisuća starih štediša reagiralo je u srijedu slovensko veleposlanstvo i priopćilo da je protiv dosad izdanih informativnih izračuna podnijeto samo 55 prigovora, što predstavlja manje od jedan posto.

Osim toga, trenutno nije u tijeku nijedan sudski postupak koje bi štediše pokrenule zbog rješenja izdanog na temelju njegovog prigovora na informativni izračun, ističe veleposlanstvo. Štediše inače imaju 30 dana za prigovor na informativni izračun i mogućnost sudske zaštite ako niti naknadnim rješenjem nisu zadovoljne.

Isplata deviznih štediša nekadašnje filijale Ljubljanske banke u Sarajevu još nije počela jer treba pričekati da se izvrši skeniranje dijela dokumentacije banke koja se nalazi u Banjoj Luci. Skeniranje u Sarajevu završeno je prošlog mjeseca i postoji mogućnost da isplate počnu do kraja godine, objavio je ured za komunikacije slovenske vlade.

Odluku o vraćanju nekoć spornih depozita za koje je Ljubljana tvrdila da ih valja rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države slovenska vlada donijela je temeljem zakona prije dvije godine, nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je država kao osnivač i vlasnik te banke odgovorna za povrat sredstava na isti način kako je to učinila prije dvadesetak godina za štediše u Sloveniji.

Prema izračunima slovenske vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebali bi ukupno dobiti 258 milijuna eura, a dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verificiraju.

Related Posts