Slovenija će postupno povećati izdvajanja za obranu

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u utorak nakon susreta s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, koji boravi u radnom posjetu Sloveniji, da će se zauzimati za povećanje vojnih izdataka svoje zemlje sljedećih godina, ali da se to ne može dogoditi preko noći.
Slovenija trenutno za obranu izdvaja jedan posto svog BDP-a, što je među najmanjim izdvajanjima u okviru članica NATO saveza i daleko od cilja da se za te namjene u članicama izdvaja dva posto, a u zadnjih je deset godina zbog štednje i ekonomske krize izdvajanja za obranu smanjila za 40 posto pa je ta tema bila među glavnima u razgovorima Stoltenberga sa slovenskim domaćinima.

Šarec je nakon uvodnog razgovora sa Stoltenbergom na Brdu kod Kranja rekao da će se osobno zauzimati za postupno povećanje vojnih izdataka, ali da se cilj o izdvajanju dva posto BDP-a ne može postići preko noći. „Nastojat ćemo u nekoliko godina doći na jedan i pol posto ako to bude dopuštala situacija, ali da preko noći dođemo do dva posto je isključeno“, kazao je novi slovenski premijer, dodavši da je Slovenija sigurna država te da nastojanja za očuvanje mira ostaje temelj njenog djelovanja u Savezu.

Povećanje izdataka ne tiče se samo naših obveza u NATO savezu jer smo svjesni da naš obrambeno-sigurnosni sustav treba modernizirati zbog nas samih i naše sigurnosti, dodao je Šarec. Stoltenberg je zahvalio na sudjelovanju Slovenije u misijama za održavanje mira pod okriljem NATO saveza, posebno u misijama u Afganistanu, na Kosovu i u Latviji, dodavši da savezništvo od Slovenije očekuje više kad je riječ o pravednoj raspodjeli tereta koje financijski podnose članice koje izdvajaju više postotke BDP-a za obranu i sigurnost zbog promijenjenih sigurnosnih prilika.
Stoltenberg će popodne, kako je najavljeno, govoriti u slovenskom parlamentu, a navečer imati razgovore s predsjednikom Borutom Pahorom.

You may also like

0 comments