Slovenija će osporavati nadležnost UN-ovog sudišta

Slovenija bi mogla osporavati nadležnost arbitražnog sudišta UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo (UNICTRAL) u New Yorku za rješenje spora oko upravljanja zajedničkom nuklearkom Krško, ako bi se Hrvatska odlučila za pokretanje postupka pred tim tijelom, tvrdi u četvrtak ljubljansko “Delo” koje se poziva na svoje neimenovane izvore.

Hrvatski dnevni list “Jutarnji list” u jučerašnjem je broju, pozivajući se na visoke izvore u Ministarstvu gospodarstva, ustvrdio da su u tijeku pripremne radnje za pokretanje postupka pred tim sudištem zbog višemjesečnog “tinjajućeg sukoba” oko upravljanja Nuklearnom elektranom Krško (NEK), odnosno poštivanja odredbi međudržavnog sporazuma koji to regulira.

Nuklearka Krško, koja je u suvlasništvu hrvatskog HEP-a i slovenske Gen energije, godišnje dodijeli poslova dobavljačima i izvođačima radova u vrijednosti oko 30 milijuna eura, od čega slovenska poduzeća dobiju 63 posto, a hrvatska samo 20 posto, iako članak 9. međudržavnog ugovora o upravljanju nuklearkom predviđa ravnomjernu raspodjelu poslova uz uvjet poštivanja najviših standarda sigurnosti i učinkovitosti koji vrijede za takve objekte.

Osim toga, “Delo” navodi kako je spor oko upravljanja nuklearkom između dvaju suvlasnika eskalirao nakon što je slovenska strana odbila za hrvatskog člana uprave imenovati bivšeg direktora kutinske Petrokemije Dragana Marčinka, navodno zbog toga što ne ispunjava uvjet o “najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike”, kako to propisuje slovenski zakon kojega se nuklearka mora pridržavati.

“Delo”, koje se poziva na izvore u samoj nuklearki Krško, ali i u GEN energiji koja je slovenski suvlasnik NEK-a, priznaje da su takve odredbe s jedne strane donesene pod utjecajem “nuklearnog lobija”, ali također špekulira kako je pokušaj imenovanja Marčinka, umjesto sadašnjeg hrvatskog člana uprave Hrvoja Perharića, odraz “kadrovske kombinatorike” s hrvatske strane i napetosti na tom području između HNS-a, koji pokriva resor gospodarstva, i SDP-a, te nastojanja hrvatske vlade da osigura neka važna kadrovska mjesta nakon izbora i pred formiranje nove vlade. “Možda su uz to u hrvatskom ministarstvu gospodarstva ocijenili da je Perharić bio premalo aktivan u dobivanju poslova u nuklearci za hrvatske tvrtke pa ga se sada nastoji zamijeniti nekim tko je više po mjeri ministra gospodarstva”, navodi slovensko “Delo”.

List dodaje da je malo izgleda da bi slovenska strana u sporu oko upravljanja zajedničkom nuklearkom prihvatila arbitražu u New Yorku te da su za rješenje vlasničkih i drugih odnosa u nuklearci mnogo primjerenija druga sredstva i ustanove, a nikako UN-ovo arbitražno sudište za trgovačko pravo.

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) kažu kako im je poznato da GEN energija smatra da kandidat HEP-a za člana Uprave NE Krško ne ispunjava kriterije. “Činjenica je da kandidat zadovoljava sve uvjete prema međudržavnom ugovoru o NE Krško. Ovakve situacije uobičajene su u poslovanju kompanija u zajedničkom vlasništvu”, naveli su iz hrvatskog suvlasnika nuklearke u Krškom u odgovoru na Hinin upit o sporenjima oko imenovanja novog hrvatskog člana Uprave. Pritom iz HEP-a nisu naveli koja je osoba njihov kandidat za novog člana Uprave.

Iz HEP-a naglašavaju kako s partnerom u Sloveniji imaju dobar odnos te da su proizvodni i sigurnosni parametri elektrane na najvišoj razini.

Očekuju također i da će trenutna situacija “biti zasigurno riješena na obostrano zadovoljstvo i u skladu s pozitivnim pravnim propisima”. “U tom smislu hrvatska strana razmatra sve mogućnosti rješenja. Ovim putem želimo istaknuti kako će HEP nastojati da se u partnerskom odnosu zadovolje interesi hrvatske strane ne samo u ovoj situaciji već i u svim segmentima poslovanja u najvećoj mogućoj mjeri”, navode iz HEP-a.

Ističu i da su, kao suvlasnik, NE Krško “trenutno usmjereni na započete aktivnosti na produljenju životnog vijeka elektrane do 2043., zajedničkom sigurnom zbrinjavanju radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva i ostalim projektima usmjerenim ka povećanju sigurnosti i raspoloživosti elektrane”.

Na pisanje “Jutarnjeg lista” o pripremama za pokretanje arbitraže oko nuklearke i sporenjima oko hrvatskog zahtjeva za imenovanje novog člana dvočlane mješovite uprave nuklearke i nesrazmjera u korist slovenskih tvrtki prema hrvatskima u održavanju i investicijskim projektima elektrane, jučer je reagirali i iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva iz kojeg su poručili da će interesi hrvatskih tvrtki u gradnji suhog skladišta nuklearnog otpada iz NEK-a biti maksimalno zaštićeni. “Hrvatska je uvijek znala zaštititi nacionalne interese pa će tako biti i u slučaju Nuklearne elektrane Krško koja je u jednakom, zajedničkom vlasništvu slovenske i hrvatske strane. Pred Nuklearnom elektranom je investicijski ciklus gradnje suhog skladišta istrošenog nuklearnog goriva i s tim povezanih investicija koje će se provoditi do zatvaranja elektrane, vrijednosti gotovo 200 milijuna eura”, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kako je pritom poručio, Hrvatska će “učiniti sve što je potrebno kako bi se i hrvatskim tvrtkama omogućio što je moguće ravnomjerniji udio u toj investiciji, a sukladno vlasničkim i upravljačkim pravima”.

You may also like

0 comments