Home Ekonomija Slovenij podigla procjenu rasta BDP-a na 2.3 posto

Slovenij podigla procjenu rasta BDP-a na 2.3 posto

by Agencije

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR), povećao je u četvrtak procjenu rasta slovenskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 2,3 posto, dok je ranije predviđao rast za 1,7 posto.

Glavni razlog poboljšane prognoze u odnosu na proljetnu je veći rast izvoza u odnosu na prijašnja očekivanja, ali i nešto veća domaća potrošnja. Prema novoj procjeni, slovenski izvoz koji je bio glavni generator ekonomskog oporavka u zadnje dvije godine porast će u 2016. za 5,7 posto prema lanjskom, što je bolje u odnosu na prijašnje analize.

Iako je zadnjih godina glavni faktor rasta BDP-a bila vanjska potražnja, idućih se godina očekuje oporavak domaće potrošnje i investicija, ali i blago usporavanje tempa izvoza, što će kompenzirati rast na domaćem tržištu. Investicije bi u Sloveniji iduće godine trebale porasti za 6 posto.

Rast BDP-a koji neki ekonomisti smatraju nedovoljnim za održivi gospodarski rast i potpuni ekonomski oporavak nastavit će se i u iduće dvije godine, prognozira UMAR.

Related Posts