Slovenci sve manje vjeruju u institucije

 Stanjem u svojoj državi općenito je zadovoljno 22 posto Slovenaca, dok je izrazito nezadovoljnih 47 posto, pokazala je anketa koju je u četvrtak objavila agencija Valicon.
To je znatno bolje nego prije četiri godine, kad je ista agencija registrirala da je nezadovoljnih bilo tri četvrtine građana, a zadovoljnih samo 6 posto.

Kako rezultat istraživanja tumače mediji, pokazalo se da su Slovenci manje od dva mjeseca pred skorašnje parlamentarne izbore osjetno sretniji i optimističnije raspoloženi nego uoči izbora 2014. godine, kad je uvođenje etičnosti u politiku najavio pobjednik tadašnjih izbora i sadašnji premijer Miro Cerar, ali da je istodobno jako prisutno nepovjerenje u državne ustanove i politiku.

Iako je anketa pokazala da se osobno raspoloženje birača popravlja i da je broj onih koji su zadovoljni općim stanjem u društvu veći nego prije četiri godine, njihovo se povjerenje u institucije sustava, sudeći po istraživanju, smanjuje i za deset posto je manje nego 2014. godine, prenijela je Slovenska televizija.

Među onima koji su izgubili raniji visok kredibilitet u javnosti su vojska, predsjednik države te zdravstvo, ali je prisutan i pad povjerenja u medije i velike korporacije. No, na dnu “ljestvice povjerenja” u istraživanju su se našli stranke vladajuće koalicije i sama vlada, a loše je i povjerenje u parlament i crkvenu hijerarhiju, pokazalo je istraživanje.

You may also like

0 comments