Home Geopolitika Slovenci nezadovoljni Cerarovom vladom

Slovenci nezadovoljni Cerarovom vladom

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Više od 50 posto slovenskih birača smatra koalicijsku vladu premijera Mire Cerara neuspješnom, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje su u ponedjeljak objavili RTV Slovenija i list Dnevnik.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Cerarovu vladu uspješnom smatra 38,6 posto Slovenaca, a neuspješnom 56,1 posto.

Koalicijska vlada, koju čine tri stranke, nalazi se u zadnjim mjesecima svog mandata. Parlamentarni izbori predviđeni su za početak lipnja, a kad bi se održali sada relativnu pobjedu odnijeli bi Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, treći partner u sadašnjoj koaliciji.[/vc_column][/vc_row] Slabiji uspjeh nego prije četiri godine zabilježile bi Cerarova Stranka modernog centra (SMC) te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca kao glavna osovina sadašnje vlade, pokazala je anketa provedena među 700 ljudi.

Prema projekciji iz ankete, u novom sazivu parlamenta, koji broji 90 zastupnika, Židanova stranka dobila bi 20 mandata, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše 18, dok bi čak 13 zastupnika bilo s Liste Marjana Šareca (LMŠ), gradonačelnika Kamnika kojega je lani na predsjedničkim izborima u drugom krugu pobijedio Borut Pahor.

U novom bi sazivu, prema projekciji agencije Ninamedia, sjedilo još i 8 zastupnika Erjavčevog DESUS-a i isto toliko članova Ljevice (ZL) Luke Meseca, pet zastupnika demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmile Novak i četiri zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS) Marka Zidanšeka. Dva zastupnika kao i do sada u parlament će poslati talijanska manjina sa slovenske obale i mađarska iz Prekmurja.

U usporedbi s anketom iste agencije provedenom prije mjesec dana, popularnost Cerarove vlade je u padu a postotak onih koji je ocjenjuju neuspješnom povećao se s 54,9 na 56,1 posto.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih političara ostaje i dalje predsjednik Borut Pahor, druga je povjerenica EU-a za promet i bivša ministrica u Cerarovoj vladi Violeta Bulc, dok je već na trećem Marjan Šarec koji je kandidaturom na predsjedničkim izborima prošle godine znatno povećao svoju medijsku vidljivost i političku prepoznatljivost na nacionalnoj razini. (Agencije)

Related Posts