Slovenci ne odustaju od drugog bloka NE Krško

Zbog velike ovisnosti o uvozu električne energije Slovenije i Hrvatske, drugi blok Krškog trebamo već danas, kaže direktor Gen energije Martin Novšak.
Grupa Gen energija prošle godine je po prihodima završila na drugom ili trećem mjestu u Sloveniji. S 2,3 milijarde eura prihoda i dobiti od 28 milijuna eura za tri milijuna su iznad plana, piše Poslovni dnevnik.

Sljedeća dva ulaganja grupe su Teb 7 (TE Brestanica) i HE Mokrice, dok ključni dugoročni plan ostaje Nek 2, odnosno drugi blok NE Krško, piše Delo. Iako će Gen energija ove godine uložiti oko 70 milijuna eura, ključna želja direktora Martina Novšaka za budućnost ostaje izgradnja drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom. Prema njegovim riječima, Slovenija s 20% uvoza električne energije prošle godine i Hrvatska s dvostruko većom ovisnošću o uvozu trebaju je već danas.

“Vrijeme nas je preteklo. Mi smo u državnom vlasništvu, opskrba energijom je domena država. Predložili smo državi odgovarajuća rješenja, napravili studije i učinili ih dostupnima. Rješenja su djelomično uzeta u obzir u energetskom konceptu, koji je trenutno u fazi kada je premalo orijentiran prema ciljevima i premalo razumije energetsku situacije u široj regiji i činjenicu kako je strateški važno imati vlastitu energiju. Želimo da slovenska vlada shvati opskrbu energijom dovoljno ozbiljno, smjesti je u razvojne projekte u Sloveniji i ozbiljno se uključi u ovo područje”, kaže Novšak.

Proizvodnja elektrana Gen energije bila je prošle godine dva posto ispod planirane razine, uglavnom zbog loših hidroloških uvjeta. Poslovanje i dobit ipak su bili iznad postavljenih ciljeva. Porast trgovine u 2017., prema riječima direktora Gen energije, posljedica je nedostatka električne energije. “U regiji je bila loša hidrologija, a dogodio se i gospodarski rast i povećana potrošnju električne energije. Trgovali smo s 21 zemljom”, rekao je Novšak, a prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments