Slovenci i Kinezi ulaze u posao s litijskim baterijama

U Prevljama

Slovenska tvrtka TAB, sa sjedištem u Mežicama, proizvođač baterija za pokretanje automobila i industrijskih baterija, osnovala je zajedničku kompaniju TAB-Haidi s kineskim partnerom zbog pokretanja proizvodnje litij-ionskih baterija u Prevaljama.

Početak proizvodnje očekuje se na proljeće 2022. godine, izjavio je Bogomir Auprih, direktor TAB-a, javlja agencija STA. Kompanija TAB-Haidi u prvoj fazi će zaposliti gotovo 300 radnika.

Slovenska tvrtka osnovala je kompaniju TAB-Haidi zajedno s kineskom tvrtkom Haidi Energy Technology koja je počela s radom 2011. godine i ima oko 800 radnika u četiri proizvodna pogona. TAB ima 74% udjela u novoj kompaniji, a kineski partner 26%.

Tržišni potencijal za prodaju litij-ionskih baterija proizvedenih u Prevaljama vide uglavnom u raznim skladištima energije (u kućama, industrijskim objektima), ali nadaju se i prodoru na dio tržišta električne mobilnosti.

Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB financirati proizvodne pogone i opremu, osigurati obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

You may also like

0 comments