Slovanski političari tražit će konsenzus glede hrvatskog prisluškivanja

U krizi nastaloj nakon objave razgovora dosadašnjeg slovenskog suca na graničnoj arbitraži s Hrvatskom s povjerenicom ministarstva vanjskih poslovca Simonom Dranik slovenska politika mora nastupiti jedinstveno kako bi sanirala nastalu štetu i kako bi se arbitražni postupak priveo kraju, ocijenili su u četvrtak navečer sudionici emisije posvećene toj temi na Slovenskoj televiziji, nekoliko sati nakon što su Drenikova i Sekolec dali ostavke na svoje položaje.

Nekadašnji slovenski ustavni sudac Ciril Ribičič kazao je da oporbu treba pohvaliti zato što se u sadašnjoj situaciji postavila državotvorno i ne izaziva krizu vlade. Parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i predsjednik parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi Branko Grims rekao je da je taj odbor danas raspravljao o načinima kako bi se rad tih službi poboljšao i da je svoje zaključke iza zatvorenih vrata donio jedinstveno, bez ijednog glasa protiv.

Upozoravajući na osjetljivost odnosa s Hrvatkom, Ribičič, koji je slovenski član u Venecijanskoj komisiji, kazao je da takva međunarodna tijela ne donose obično svoje pravorijeke i mišljenja u godini izbora, kako ne bi djelovala na odnose između političkih snaga, kritizirajući posredno najavu arbitražnog suda da će pravorijek o granici objaviti u prosincu, vjerojatno malo prije hrvatskih parlamentarnih izbora.

Ribičič je rekao da su u sličnoj situaciji, kad su za presudu u sporu oko slovenskog izbornog zakona Venecijansku komisiju zamolili slovenska vladajuća većina i oporba, stručnjaci te komisije svoje mišljenje objavili tek nakon izbora u Sloveniji. U raspravi o skandalu izazvanom objavom povjerljivih transkripata o kontaktima Sekolca i Simone Drenik u televizijskoj emisiji “Tarča” sudjelovala je i Vasilika Sancin, pravnica i članica slovenskog opdvjetničkog tima za arbitražu.

Ona je ocijenila da će arbitraža nastaviti raditi i objaviti presudu bez obzira na odstup Sekolca, jer je to i dalje “važeći dokument”, koji su nakon dugog spora prihvatile obje strane kako bi riješile dugogodišnji spor. Analitičar Miha Kovač, profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i sin Bože Kovača, bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Milana Kučana, izrazio je nadu da će slovenska politika iskoristiti situaciju “špijunske afere” jer je Hrvatska nezakonito prisluškivala slovenske diplomate i da će arbitraža donijeti pravorijek, iako u to, zbog “rezervi glede sposobnosti slovenske politike”, nije sasvim siguuran.

You may also like