Slovačka prozvala kompanije zbog korištenja lošijih sastojaka nego u zapadnim članicama EU

Slovačka je prozvala nekoliko međunarodnih prehrambenih kompanija zbog upotrebe lošijih sastojaka u proizvodima namijenjenim slovačkom tržištu, nadovezavši se time na istraživanja novih članica Unije, uključujući Hrvatsku, o ujednačenosti kvalitete proizvoda na zajedničkom tržištu.

Udruge za zaštitu potrošača žale se da poznati brandovi u središnjoj i istočnoj Europi koriste za svoje proizvode sastojke slabije kvalitete nego u ‘starim’ članicama Unije, poput Austrije i Njemačke.

I zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu i članica parlamentarnog odbora za unutarnje tržište i sigurnost potrošača Biljana Borzan provela je prošle godine u suradnji s agencijom GfK istraživanje kako bi se utvrdili stavovi hrvatskih građana o kvaliteti proizvoda na hrvatskom tržištu.

Istraživanje je provedeno na temelju upitnika koji je pripremila Hrvatska agencija za hranu (HAH) a pokazalo je da čak 83 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da su ti proizvodi slabije kvalitete od onih namijenjenih trgovinama u zapadnim članicama EU-a, navela je Borzan.

Pritužbe potrošača zasada ostaju bez posljedica budući da EU traži samo da se na pakiranju prehrambenih proizvoda jasno navede popis sastojaka, napominje Reuters

Iz slovačkog ministarstva poljoprivrede u utorak su priopćili da žele zajedno s drugim zemljama-članicama lobirati unutar Unije kako bi se kompanijama onemogućilo da prodaju iste brendirane proizvode u istom pakiranju ali s različitim popisom sastojaka ovisno o tome je li riječ o ‘starim’ ili ‘novim’ članicama EU.

“Dijelimo isto tržište pa stoga nije etično stvarati dva razreda kupaca”, upozorila je u utorak na konferenciji za medije ministrica poljoprivrede Gabriela Matecna.

Polovina od 22 proizvoda kupljena u glavnom gradu Slovačke Bratislavi te u dva austrijska grada razlikovala se u okusu, izgledu i sastavu, objavilo je ministarstvo, pozivajući se na laboratorijsko ispitivanje nacionalne agencije za nadzor kvalitete hrane.

Istraživanje je tako pokazalo da napitak od naranče koji u Slovačkoj prodaje njemačka maloprodajna grupa Rewe uopće ne sadrži sok od naranče, za razliku od onog u prodaji na austrijskom tržištu. Također ima više aditiva i stabilizatora okusa, pokazao je nalaz.

“Argument da potrošači u različitim regijama preferiraju drugačije okuse ne stoji jer slovački kupci definitivno ne daju prednost proizvodima koji su slađi, s više aditiva ili manjim udjelom mesa u odnosu na one koji se prodaju u Austriji”, kaže Matecna.

Coca-Cola koja se prodaje u Slovačkoj zaslađena je jeftinijim sirupom na bazi glukoze i fruktoze a ne šećerom kao na austrijskom tržištu, navodi se u nalazu.

Većina prehrambenih kompanija navedenih u istraživanju nije bila dostupna za komentar. Samo je glasnogovornik slovačke podružnice Coca-Cole Marian Pavelka izjavio kako je upotreba različitih zaslađivača ‘uobičajena u prehrambenoj industriji širom svijeta, uključujući i SAD, zemlju izvornog podrijetla Coca-Cole’.

Hrvatsko istraživanje obuhvaća ukupno 27 proizvoda zastupljenih na hrvatskom i njemačkom tržištu. Većinu njih odredili su građani anketom, a neki su izabrani na temelju usporedbe sa češkom studijom.

Među prehrambenim divovima čiji će proizvodi biti podvrgnuti testiranju nalaze se Coca-Cola, Pepsi, Nestle, Heineken, Barilla i Rio Mare.

Za razliku od slovačkog i češkog, hrvatsko će istraživanje obuhvatiti i proizvode za osobnu higijenu i domaćinstvo i deterdžente Procter & Gamblea, Henkela, Beiersdorfa, Colgate-Palmolivea i Unilevera.

(Agencije)

You may also like