Slovačka ima osebujan odnos prema izbjeglicama

Među prvim članicama Europske unije koja se suprotstavila obveznim kvotama za prihvat izbjeglica koje je predložio Bruxelles – bila je Slovačka. Smatraju da kao zemlja ni na koji način nisu potaknuli izbjeglički kaos i da ih zato nemaju obvezu ni zbrinjavati. Iz tamošnjeg političkog vrha poručili su – neka to učine one članice Europske unije koje su izravno upletene u stvaranje nereda. Slovački premijer Robert Fico – o tome je najavio čak i mogućnost raspisivanja referenduma.

Gabčikovo, gradić s oko 5.000 stanovnika, s 97 posto glasova protiv referendumom je odbio prihvatiti migranate. Naime, sporazumom Slovačke i Austrije u napušteni studentski dom u Gabčikovu privremeno je trebalo doći 500 migranata koji su u Austriji zatražili azil. O referendumu nije želio pričati predsjednik općine, koji je jedini ovlašten davati izjave – ali pred kameru HRT-a nije želio niti jedan mještanin Gabčikova, piše HRT.

Odvjetnica Barbora Mešová smatra da su za antiimigrantsko raspoloženje najveći krivci političari. ‘Govorili su samo o negativnim aspektima fenomena izbjeglica. I nikada nisu pokazali razumijevanje. U takvom okružju, ljudi iz Gabčikova su se zapitali: Zašto ih baš mi moramo primiti? Zašto se mi moramo suočiti s tom potencijalnom opasnošću?’, kazala je.

Većina Slovaka nikada nije susrela ni izbjeglicu, ni muslimana, ali u Gabčikovu izbjeglice nisu novost. U studentskom domu godinama su bili smješteni izbjeglice s područja bivše Jugoslavije, ali i iz azijskih i afričkih zemalja. I nije bilo problema. Nedavno istraživanje pokazalo je da su izbjeglice za Slovake postali drugi najvažniji problem. ‘To je čudno, jer mi ih u Slovačkoj nemamo. Političari su, znači, ovu temu uspjeli nametnuti kao drugo najvažnije pitanje uoči parlamentarnih izbora’, tvrdi Mešová.

Ministar unutarnjih poslova kaže da lokalni referendum u Gabčikovu nema nikakav utjecaj na vladine odluke te da ugovor s Austrijom i dalje vrijedi. A premijer, socijal-demokrat Robert Fico izjavio je da će vlada voditi računa o rezultatima referenduma. Samo za napomenu – na referendum je izašlo samo 2.600 ljudi, odnosno tek nešto više od polovice upisanih birača. Bilo kako bilo, u Gabčikovo još nije stigao ni jedan jedini migrant, a zgrade su prazne.

You may also like