Slom lažnog proroštva

Pretendent na fotelju ministarstva gospodarstva, bivši nogometni sudac, ugledni ekonomist i saborski zastupnik Goran Marić, u budućoj vladi HDZ-a i partnera jučer je u hotelu Westin predstavio svoju knjigu Slom lažnog proroštva. Bila je to prigoda za okupljanje mnoštva uglednika iz političkog, gospodarskog i javnog života te su zamijećeni predsjednik Sabora Josip Leko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, mnoštvo uvaženih saborskih zastupnika, Mladen Vedriš, Ivan Lovrić, Željka Markić i mnogi drugi.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tom je prigodom izrazio zadovoljstvo postignutim kompromisom oko obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”, istaknuvši kako je to prevažan datum da bi se oko njega stvarali prijepori. “Drago mi je da je predsjednica Republike inicirala i da su pristali na kompromis. Kompromis je dobra stvar, jer to je prevažan datum da bi oko njega imali prijepore”.

Podsjetivši kako je, zbog dodatnih troškova, bio protiv vojnog mimohoda, Karamarko je naglasio kako će, s obzirom na dogovor u Odboru te ako tako i državni protokol odluči, on biti zadnji koji bi bio “neki faktor poremećaja i nemira”. “Ja ću se definitivno prilagoditi zbog mira u kući i važnosti ovog datuma”, poručio je. Upitan hoće li nazočiti vojnom mimohodu u Zagrebu, Karamarko je odgovorio da će se, ukoliko će njegova nazočnost smanjiti napetosti “i podjele u društvu koje je premijer Milanović emitirao svojim eksperimentom”, odazvati pozivu na vojni mimohod, ako taj dan već ne bude bio u Kninu.

U dupkom punoj dvorani, u kojoj se tražilo mjesto više, knjigu su predstavili recenzenti Drago Jakovčević, Nino Raspudić i Tonči Matulić. Istakli su kako knjiga poziva na autentično hrvatsko rješenje gospodarskog trenutka, kojemu je svekoliko pomogla i aktualna vlast, te poziva na odgovornost, čestitost, poštenje, solidarnost, pravednost, istinoljubivost, prozirnost, nesebičnost, požrtvovnost, hrabrost i domoljublje.

U knjizi, istakli su predstavljači, Marić izabire put svjedočenja pripadnosti svijetu i vremenu u kojem živi. Čini to bez neke svečane grimase, ne natječući se za doajena suvremenosti, nego se suprotstavlja mišljenju kako bi toj suvremenoj stihiji Hrvatska trebala biti izručena. Knjiga je jedan od doprinosa zapostavljenim temama društva te postavlja tezu kako se Hrvatska „ekonomski razišla sa zdravim razumom“.   Zabrinjava ga što se sve to u Hrvatskoj događa uz intelektualnu šutnju, eksplicitnije intelektualnu izdaju. Knjigu odlikuje lagan stil, pristupačnost jezika čitatelju, dramaturgija i nadahnut izričaj.

Propovjedajući svoje domoljubno-ekonomsko rješenje, vodeći se činjenicom kako je „krajnje vrijeme u ovom društvu reći istinu“, uz svijest kako će „upravo ta istina uznemiriti više od laži i šutnje“, možemo reći kako knjiga Gorana Marića unosi dašak optimizma. Optimizam je to koji bi naposlijetku mogao otvoriti polemiku o gospodarskim rješenjima kakvu nismo imali, izuzev u parlamentu i nekim internetskim forumima, u ovome društvu već nekoliko desetljeća. Sama činjenica kako mogući budući mandatar na autora ozbiljno računa tome bi mogla pridonijeti.

Kroz, u knjizi, naznačene putove izlaska iz samozapuštene državne, Goran bi Marić mogao isprovocirati protuargumente o temeljnom pitanju ove generacije političkih nomenklatura – ekonomskoj platformi izlaska iz krize.