Slobodna sirijska vojska zanijekala pomoć Rusije

Slobodna sirijska vojska (FSA) koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na zapadu Sirije zanijekala je da joj pomažu ruske zračne snage, ustvrdivši upravo suprotno da je i dalje bombardiraju.

“Rusija je jučer bombardirala naš stožer u Jabal Akradu. Jučer je uništen naš stožer u ruralnom sjevernom Alepu. Imamo desetero ozlijeđenih. To je ruska potpora”, rekao je Hassan Haj Ali, vođa istaknute skupine Slobodne sirijske vojske Liwa Suquor al-Jabal. Mohamed Rasheed, glasnogovornik skupine Jaysh al-Nasr, također je kazao da ruski zrakoplovi svakodnevno bombardiraju njihov stožer.

Poseban, nedavno formiran savez oružanih skupina, uključujući neke koje tvrde da pripadaju Slobodnoj sirijskoj vojsci, priznao je da je imao samo neizravnu korist od ruskih zračnih napada u nedavnoj bitki s pobunjenicima među kojima su bili borci povezani s Frontom al-Nusrom. Riječ je o Demokratskim snagama Sirije, koje okupljaju dobro organiziranu kurdsku miliciju YPG i niz arapskih skupina, i koje uživaju američku potporu.

Time su reagirali na izjavu visokog ruskog generala koji je kazao da ruske zračne snage svakodnevno izvode zračne napade u Siriji kako bi pomogle Slobodnoj sirijskoj vojsci u njihovoj borbi protiv Islamske države zajedno s vladinim snagama.

General Valerij Gerasimov, načelnik ruskog glavnog stožera, rekao je da broj postrojbi Slobodne sirijske vojske “stalno raste” i da im se pomaže oružjem i streljivom. Nije naveo imena skupina o kojima je riječ. Mnogobrojne skupine u Siriji tvrde, naime, da su dio Slobodne sirijske vojske, koja nema središnju zapovjednu strukturu. Neke od najsnažnijih skupina FSA-e dobivaju pomoć SAD-a i Saudijske Arabije i česta su meta ruskih napada.

You may also like

0 comments