Home Europska unija Slobodarska stranka spremna imenovati socijaldemokratskog kancelara

Slobodarska stranka spremna imenovati socijaldemokratskog kancelara

by Agencije

Norbert Hofer, kandidat ekstremno desne austrijske Slobodarske stranke (SPO), koji je osvojio prvi krug austrijskih predsjedničkih izbora, u četvrtak je kazao da je spreman ponovno imenovati socijaldemokrata na kancelarsko mjesto ukoliko aktualni kancelar Werner Faymann odstupi s te dužnosti.

Glavni čelnici Socijaldemokratske stranke u ponedjeljak će razgovarati o mogućnosti sazivanja izvanrednog kongresa na kojemu bi Faymann mogao odstupiti s funkcije šefa stranke i tako izgubiti i dosadašnju funkciju premijera, nakon povijesnog poraza stranke u prvome krugu predsjedničkih izbora.

Ukoliko se, nakon njegova eventualnog preuzimanja dužnosti 8. srpnja, ostvari takav scenarij, Hofer bi razmotrio mogućnost imenovanja novog kancelara kojega bi predložili socijaldemokrati, najjača stranka u parlamentu, rekao je on u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

“Učinit ću to u svakom slučaju jer mi je u interesu da se Austrijom bolje upravlja”, kazao je kandidat Slobodarske stranke, podsjetivši kako je ustavom utvrđeno da se kancelar bira po redu važnosti iz parlamentarnih stranaka.

Osvojivši 35 posto biračkih glasova u prvome krugu predsjedničkih izbora kandidat ekstreme desnice, Hofer, smatra se favoritom i u drugome krugu koji će se održati 22. svibnja, u kojemu mu je protivnik kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, koji je u prvome krugu osvojio 21.3 posto glasova.

Related Posts