Sljedeći tjedan dominantna tema ponovno migranti i Schengen

Sljedeći tjedan izbjegličko pitanje i očuvanje schengenskog prostora ponovno će biti dominatna tema u Europskoj uniji. Nizozemsko predsjedništvo EU-a organizira u ponedjeljak i utorak u Amsterdamu neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će, između ostaloga, o mogućnosti produljenja privremenih kontrola na unutarnjim granicama schengenskog prostora. Pod pritiskom masovnog priljeva izbjeglica u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice, te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoji trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena. Sadašnje odluke o suspenziji Schengena mogu biti na snazi do polovice svibnja, a nakon toga moraju biti ukinute ili se mora naći pravno opravdanje za produljenje do dvije godine. U Europskoj uniji raste pritisak da se radikalno smanji broj imigranata. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je prošli tjedan u Europskom parlamentu da EU ima najviše 6 do 8 tjedana za drastično smanjenje broja izbjeglica.
Ministri pravosuđa trebali bi razgovorati o borbi protiv terorizma i proturerističkom zakonodavstvu.

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta u ponedjeljak će raspravljati o kontroverznom danskom prijedlogu zakona da se tražiteljima azila oduzmu vrijedni predmeti i novac koje imaju kako bi time platili boravak u Danskoj dok im se rješava zahtjev za dodjelu azila. U srijedu je predviđen nastavak dijaloga između Srbije i Kosova, na kojem bi trebali sudjelovati premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, a u četvrtak Odbor za vanjske poslove raspravljat će i glasovati o rezolucijama o napretku Srbije i Kosova.

You may also like

0 comments